10 πράγματα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι

Τζον Κένεντι: 22 Νοεμβρίου 1963, 12 και 30 τοπική ώρα. Αν και το πρωί ο καιρός στο Ντάλας ήταν βροχερός, το μεσημέρι εμφανίζεται ήλιος. Ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, χαιρετάει από το ανοιχτό προεδρικό αυτοκίνητο, χωρίς τον θόλο ασφαλείας το συγκεντρωμένο πλήθος (150 με 200.000) στην πλατεία Ντίλι και τους δρόμους του Ντάλας, στο Τέξας. Θα διερχόταν μέσα από την πόλη σε αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο “Τρέιντ Μαρτ” όπου θα ακολουθούσε ο προεδρικός λόγος και γεύμα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Τζον Κένεντι: Ξαφνικά φέρνει τα χέρια στο λαιμό του και σκύβει στην πλευρά της γυναίκας του Τζάκι, η οποία κάθεται αριστερά.

 

Ο Κένεντι είχε ακούσει πυροβολισμό και προσπάθησε να προφυλαχτεί. Στο επόμενο λεπτό ένας δεύτερος πυροβολισμός βρίσκει στόχο, τον γερουσιαστή Κόναλι που κάθεται μπροστά του. Μια ακόμα σφαίρα, τρίτη, βρίσκει τον Κένεντι στο κεφάλι.

 

Ο Πρόεδρος της Αμερικής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Οι γιατροί δίνουν τεράστια μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή. Δεν τα καταφέρνουν. Ο Κένεντι πεθαίνει.

 

Όλη η Αμερική παγώνει στο άκουσμα της είδησης. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται άμεσα 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

 

Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του να επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στο δημοκρατικό κόμμα, αφετέρου και περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές του 1964.

 

Η πολιτεία του Τέξας στις εκλογές του 1960 ήταν μία από τις ελάχιστες πολιτείες της Αμερικής που οι  Δημοκρατικοί είχαν χάσει. Έτσι η επίσημη προεδρική επίσκεψη στο Τέξας καθορίστηκε για το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου του 1963.

 

Δύο ώρες μετά συνελήφθη ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, αρχικά κατηγορούμενος για το θάνατο ενός αστυνομικού. Τελικά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δολοφονία του Προέδρου!

 

Δύο ημέρες αργότερα και καθώς ο Όσβαλντ κατευθυνόταν υπό ισχυρή συνοδεία στις φυλακές της πόλης, οΤζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτης νυχτερινού κλαμπ στριπτίζ, τον πυροβόλησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες!

Ο Ρούμπι συνελήφθη και καταδικάστηκε. Ισχυρίστηκε ότι «σκότωσε τον Όσβαλντ επειδή δεν ήθελε να περάσει η χήρα του Κένεντι τη δοκιμασία να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το δολοφόνο του συζύγου της, στο δικαστήριο»!

Το 1964 το πόρισμα της έρευνας των αρμοδίων ανέφερε ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του και ότι δε συμμετείχε σε συνωμοσία.

 

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας. Έχουν διατυπωθεί υποψίες για εμπλοκή της CIA, της Μαφίας, του τότε Αντιπροέδρου και μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, της KGB ή και κάποιου μυστηριώδη συνδυασμού μερικών από τους προαναφερόμενους!

Από το Τύπο της εποχής

10 πράγματα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι

 

  1. Η Τζάκι Κένεντι σπάνια ταξίδευε με το σύζυγό της σε πολιτικά ταξίδια αλλά σε αυτό αποφάσισε να τον συνοδέψει.

2.Αυτή ήταν η τέταρτη προεδρική δολοφονία σε ένα έθνος που ήταν λιγότερο από 200 ετών.

  1. Ο Lyndon B. Johnson ορκίστηκε στο Air Force One. Έγινε πρόεδρος 99 λεπτά μετά το θάνατο του Κένεντι.
  2. Η Τζάκι Κένεντι αρνήθηκε να βγάλει το ροζ Chanel ταγέρ της, βαμμένο με το αίμα του συζύγου της. Είμαι στη Bird Johnson: «Θέλω να δουν τι έκαναν στον Τζακ.»
  3. Το ταγέρ αυτό δεν καθαρίστηκε ποτέ και βρίσκεται στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Η οικογένεια έχει ζητήσει να μην εμφανιστεί δημόσια μέχρι το 2103.
  4. Εκείνη την εποχή η δολοφονία ενός προέδρου δεν ήταν ομοσπονδιακό αδίκημα. Ο Όσβαλτ θα είχε δικαστεί στο Τέξας.

7.Το όπλο του ήταν μια ιταλική καραμπίνα 6,mm που την είχε αγοράσει ο δράστης 19,95 δολάρια.

  1. Τη δολοφονία του Κένεντι κατέγραψε μια κάμερα που ανήκε στον επιχειρηματία του Ντάλας AbrahamZapruder, την οποία πήρε μαζί του στην προεδρική παρέλαση μετά από προτροπή της γραμματέας του.
  2. Το βίντεο αγοράστηκε αργότερα από το περιοδικό Lifeγια 150 χιλιάδες δολάρια.
  3. Οι New York Times ανέφεραν ότι η 98χρονη γιαγιά του JFK, Mary Josephine Fitzgerald δεν ενημερώθηκε για τη δολοφονία.