100 ευρώ κάθε μήνα: Ποιοι και πότε θα τα παίρνουν

100 ευρώ κάθε μήνα: Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η καταβολή αναδρομικών αφορά 80.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης

Με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους θα λάβουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η καταβολή αναδρομικών αφορά 80.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης που ενδέχεται να περιμένουν για την απόδοσή της από το 2016.

100 ευρώ κάθε μήνα: Οι παρεμβάσεις

Οι μισοί αναμένεται ότι θα πάρουν τη σύνταξη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. H τροπολογία περιλαμβάνει περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις:

Η πρώτη αφορά τη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.

Ειδικά, για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητεί να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

100 ευρώ κάθε μήνα: Η δεύτερη παρέμβαση

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track.

Προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες), εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών, ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής ασφάλισής τους έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Το μέτρο αυτό απλουστεύει και επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης.

Πρεμιέρα για το Market Pass

Στο μεταξύ ανοίγει σήμερα 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για τη χορήγηση του Market Pass.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου. Η είσοδος θα γίνεται με του κωδικούς TaxisNet. Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με το οποίο θα καλύπτεται το 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα ισχύει από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε νοικοκυριό θα κάνει μία αίτηση – και όχι διαφορετική αίτηση κάθε μέλος του νοικοκυριού. Η κυβέρνηση, με το μέτρο αυτό, επιδοτεί με 650.000.000 ευρώ τα ψώνια της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.