Δυτική Αττική (κυρίως Ασπρόπυργος και Ελευσίνα), το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Πιερία, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Ροδόπη, τα Γρεβενά, η Πέλλα και η Λάρισα, βρίσκονται στο «κόκκινο».
Δεν αποκλείονται πρόσθετα μέτρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας ότι οι ειδικοί εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newsique.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020 έχει ως εξής:
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196 μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
– O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.
Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση»..