Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Θα επηρεάσει τη Ελλάδα; – Τι λένε κορυφαίοι σεισμολόγοι

Το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά μικρό για να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο επισημαίνει με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος, πάντως, επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και θυμίζει πως στις 17 Αυγούστου 1999 από την ίδια περιοχή προήλθε ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που συντάραξε τότε την Πόλη.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Έγινε στις 13.59 με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 60 χλμ Δ Κων/πολης. Ακολούθησαν μετασεισμοί, προηγήθηκαν προσεισμοί τις τελευταίες μέρες. Ακόμη δε γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος. Αυτό το μέγεθος είναι μικρό για να επιρρεάσει τον Ελλαδικό χωρο. Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα. Στις 17.8.1999 έκανε 7,5.

ΥΓ Το μέγεθος 5,7 προέρχεται από το Γερμανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο που δίνει τα ακριβέστερα μεγέθη ισχυρών σεισμών διεθνώς.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση «αναμενόμενη», σημειώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, στο οποίο δεν υπάρξει δραστηριότητα τα τελευταία 200 χρόνια. Βασικά περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό, της τάξεως των 7 βαθμών, αλλά εκδηλώθηκε αυτός των 5,8. Βεβαίως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η συνέχεια της σεισμικής εξέλιξης για την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε ήδη προετοιμαστεί για ένα μεγάλο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

-Ad-