«13η παροχή»: Ποιες κατηγορίες θα τη λάβουν πριν τα Χριστούγεννα (pic)

Έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το πουγκί του φετινού υπερπλεονάσματος προκειμένου να μοιράσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δρομολογεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις συντάξεις και τις εισφορές.

Το νομοσχέδιο θα αποκαλύψει και τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακατανομή των 908 εκατ. ευρώ της λεγόμενης «13ης σύνταξης».

Το ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 και όπως έχει ξεκαθαριστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους. Τα υπό επεξεργασία σενάρια αναφέρουν πως ένα μέρος των 908 εκατ. ευρώ εξετάζεται να ενσωματωθεί στις μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών των συνταξιούχων, τις οποίες δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ένα δεύτερο «κομμάτι» αναμένεται να καλύψει τα αναδρομικά που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και ένα μέρος εξετάζεται να χρηματοδοτήσει έναν νέο μόνιμο μηχανισμό μέσω του οποίου θα ενισχύονται στο τέλος κάθε έτους, έξτρα, οι συνταξιούχοι.

Για τον μόνιμο μηχανισμό διάθεσης των 908 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους απαιτείται, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», νέα νομοθετική ρύθμιση καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος η «13η σύνταξη» που θεσπίστηκε με το άρθρο 120 του ν. 4611/2019 ως μόνιμη παροχή αλλάζει μόνο με νόμο.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ, οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αλλά και ο επιχειρήσεις στις οποίες θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου που πλήρωσαν φέτος.

Το κοινωνικό μέρισμα

Πιο συγκεκριμένα, από τον κουμπαρά του υπερπλεονάσματος που εμφάνισε φέτος ο προϋπολογισμός θα διατεθούν:

– 175 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ σε 253.000 νοικοκυριά ανέργων, πολυτέκνων και ΑμεΑ. Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet έως και τις 26 Δεκεμβρίου. Στα 253.000 νοικοκυριά που θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε:

– Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

– Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.
– Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Τα νοικοκυριά για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β)Τόσο ο/η υπόχρεος όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης

Οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Αναμένεται να δωθούν 68 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει μέχρι και το τέλος του μήνα ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι. Στο επίδομα της περιόδου 2019-2020 συμμετέχουν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος τότε θα ζητηθεί από τους δικαιούχους η επιστροφή μέρους του επιδόματος.

Προκαταβολή φόρου επιχειρήσεις

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του πρώτου μέτρου ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με βάση τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείο αναμένεται ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων με μείωση κατά 5% της προκαταβολής που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει ήδη ενταχθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη δρομολογήσει τη νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Νωρίτερα θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου λόγω των γιορτών. Οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 18 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο είναι οι εξής:

– ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

– Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ αλλά και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Επίσης τότε θα πληρωθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.