18 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα βρίσκεται στην Κάρπαθο, όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέση στο μνημείο του σμηναγού.

Συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του επεισοδίου με τουρκικό μαχητικό κοντά στην Κάρπαθο, στις 23 Μαΐου του 2006.

Στις 12:42 το F-16 με πιλότο τον Ηλιάκη διεμβολίστηκε από ένα τουρκικό μαχητικό που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να καλύψει ένα τουρκικό RF-4 που έφερε φωτογραφικές μηχανές και προσπαθούσε να φωτογραφίσει συστοιχίες S-300.

O Ηλιάκης είχε απογειώσει το αεροσκάφος από την βάση της Σούδας και αποστολή του ήταν να αναχαιτίσει τη μια εκ των δυο τριάδων τουρκικών μαχητικών, που είχαν κάνει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σε βίντεο – ντοκουμέντο που είχε παρουσιάσει το STAR o Κώστας Ηλιάκης ακούγεται να λέει: «Έχω πάει δεξιά που κάνουν τα S», με τον δεύτερο έλληνα πιλότο να του λέει: «Παίρνω τον αριστερό εγώ, περνάω από δεξιά Κώστα».

Τότε ο Κώστας Ηλιάκης ακούγεται να του λέει: «Μάκη μείνε πίσω του» και ο άλλος πιλότος τον ρωτάει «πίσω του;» εκείνη την στιγμή ακούγονται τα τελευταία λόγια του σμηναγού: «Ναι-ναι πίσω του. «Κρόνος» ο 550 πηγαίνει για τον «χοντρό» (RF-4). Είμαι πίσω του».

Στο βίντεο έχει καταγραφεί και η στιγμή που το τουρκικό F-16 έπεσε στο μαχητικό του Ηλιάκη μετά τους επικίνδυνους ελιγμούς του τούρκου πιλότου.

«Κρόνος, Κρόνος, βλέπω φωτιά κατευθείαν μπροστά στα 20 μίλια σαν έκρηξη. Συνεχίζω ψηλότερα από την έκρηξη, οδηγίες», ακούγεται να λέει ο δεύτερος πιλότος του άλλου ελληνικού F-16 λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

«“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F-16 νότια της Καρπάθου».

Μάλιστα τη σύγκρουση είδε ένα δεύτερο ζεύγος F-16 με τον κωδικό «Αλεπού 370» που είχε απογειωθεί από το Καστέλι με τους πιλότους να λένε:

«“Κρόνος” ο 550 πήγε να προσεγγίσει να δει το POD. Δεξιά από το RF-4 ήταν ένα F-16 τουρκικό. Πήγε να περάσει από δεξιά το ελληνικό F-16 και μετά έγινε η σύγκρουση» ακούγεται να λέει ένας εκ των πιλότων.

Ο επόμενος διάλογος που ακούγεται είναι μεταξύ του ίδιου και του αρχηγού ΑΤΑ ο οποίος ρωτάει: «551 ο “Αχιλλέας”, το ελληνικό F-16 το εγκατέλειψε ο ιπτάμενος;» για να πάρει την απάντηση «ο 551 δεν είδε τίποτα. Δεν είδα τίποτα έγινε μια ισχυρή έκρηξη. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή».




Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Θρίλερ» με την εξαφάνιση γνωστής εικαστικού – Το κύκλωμα με τα κρυπτονομίσματα και η εταιρεία «φάντασμα» στην Πολωνία
15 Μαρτίου, 2025
Πόρτο Ράφτη: Τρόμος στα χέρια διαρρηκτών για δύο ηλικιωμένους – «Μη μιλήσεις καθόλου, αλλιώς σε σφάξαμε»
15 Μαρτίου, 2025
Βρέθηκε ο 20χρονος που είχε εξαφανιστεί από την Αθήνα – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
15 Μαρτίου, 2025
Λάρισα: Επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα στο κέντρο της πόλης – Του επιτέθηκαν γιατί φορούσε μπλούζα ομάδας
15 Μαρτίου, 2025
Οργισμένος ιερέας έδιωξε πιστό από εκκλησία της Αθήνας επειδή χτύπησε το κινητό του
15 Μαρτίου, 2025
Μητσοτάκης για Moody’s: Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις
15 Μαρτίου, 2025
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Δύο αστυνομικοί στο νοσοκομείο με εγκαύματα
15 Μαρτίου, 2025
Αμαλιάδα: Τα νέα στοιχεία που δίνει ο Γερμανός «γκουρού» της ιατροδικαστικής για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
15 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης
14 Μαρτίου, 2025
Ηγετικό στέλεχος του ISIS σκοτώθηκε από ιρακινές δυνάμεις
14 Μαρτίου, 2025