Συνολικά 190 εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού από τις αρχές του 2021, ενώ κάθε υγειονομικός υπάλληλος θα χορηγεί 42 εμβόλια την ημέρα.
Τα εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αρχικά στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.
«Εμείς θα έχουμε 190 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την τέταρτη υγειονομική περιφέρεια, εκ των εκ των οποίων τα 43 θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός βαρδιών για όλη την τέταρτη ΥΠΕ είναι 272. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο δεν θα λειτουργεί μια βάρδια. Μπορεί να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο, τρεις, τέσσερις, οκτώ. Ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης που φέρει το κάθε κέντρο υγείας και φυσικά της στελέχωσης που διαθέτει». Αυτά τα στοιχεία έδωσε, μιλώντας στο ThessToday.gr, η υποδιευθύντρια της 4ης ΥΠΕ και γιατρός, Ειρήνη Χατζοπούλου.
Έτσι θα γίνεται ο εμβολιασμός
Η προϊσταμένη του υγειονομικού προσωπικού του κέντρου υγείας 25ης Μαρτίου, κα. Μαρία Ντούλα, μας έδωσε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός.
«Κάθε ένας πολίτης που θα προσέρχεται στο κέντρο υγείας μας θα δηλώνει το όνομά του γιατί θα υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού. Ένας συνάδελφος υγειονομικός θα τον θερμομετρά. Θα προχωράει, θα υπάρχει ένας διοικητικός υπάλληλος έξω στο γραφείο όπου θα γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή κάθε προσερχομένου πολίτη. Όταν πάρει το ΟΚ από εκεί θα υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, θα μπορεί να δει τον πολίτη. Και στη συνέχεια θα έρχεται στο εμβολιαστικό όπου θα κάνει το εμβόλιο. Μετά θα τον κρατάμε για περίπου 10′ λεπτά στην αίθουσα αναμονής όπως την έχουμε χωρίσει, αν τυχόν ζαλιστεί και χρειαστεί κάτι. Και στη συνέχεια θα είναι έτοιμος να γυρίσει στη δουλειά του».
Πώς θα φυλάσσονται τα εμβόλια
Όσον αφορά τα εμβόλια και τα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται δήλωσε τα εξής: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ειδικοί καταψύκτες, κάπου κεντρικά στη Θεσσαλονίκη. Κάποια εταιρεία θα αναλάβει τη μεταφορά, τηρώντας όλες τις συνθήκες συντήρησης του εμβολίου και θα διανέμονται στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου υπάρχει ένα ψυγείο με καταγραφέα θερμοκρασίας. Τα συγκεκριμένα ψυγεία θα είναι σε πρίζες όπου θα παίρνουν ηλεκτροδότηση από γεννήτρια για οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος, αν και εφόσον συμβεί. Και για τις απλές ανάγκες κάθε εμβολιαστικού κέντρου θα έρχονται απλά ψυγεία συντήρησης στα οποία πάλι θα υπάρχει καταγραφέας για τις καθημερινές ανάγκες. Κάθε υγειονομικός θα εμβολιάζει 42 άτομα. Εδώ στο ιατρείο Βότση θα υπάρχουν τέσσερις υγειονομικοί που θα εμβολιάζουν ταυτόχρονα τον κόσμο. Δηλαδή μιλάμε για 167 άτομα ημερησίως σε κάθε βάρδια».
Πού βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα
Η προϊσταμένη μάλιστα ανέφερε και ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. «Το κέντρο υγείας μας διαθέτει δέκα εμβολιαστικά κέντρα, τέσσερα στεγάζονται εδώ στο ιατρείο Βότση, Εθνικής Αντιστάσεως 62, στον τρίτο όροφο, τέσσερα θα λειτουργούν στο ιατρείο μας που βρίσκεται στην Καλαμαριά, Καλλίδου και Τραπεζούντας γωνία, και άλλα δύο θα λειτουργούν ένα πρωί και ένα απόγευμα στην δεύτερη και τρίτη ΤΟΜΥ, η οποία στεγάζεται αρχαιολογικού μουσείου και Πραξιτέλους γωνία. Έτσι καλύπτουμε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη».
Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν ξέρουμε πως οι εμβολιασμοί θα είναι πρωινοί, όμως είμαστε σε ετοιμότητα, είτε να διευρύνουμε το ωράριό μας είτε να προσθέσουμε εμβολιαστικά, εάν και εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου».
Σημείωσε δε πως οι πολίτες θα λαμβάνουν κάποιο μήνυμα και θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού τους. «Θα υπάρχει κάποιο μήνυμα SMS που θα αποσταλεί και θα ενημερώνονται οι πολίτες. Θα έχουν τη δυνατότητα είτε ηλεκτρονικά μέσω του υπολογιστή είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου, να κλείνουν τα ραντεβού τους και να τα επιβεβαιώνουν έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία και συνωστισμός».
«Δεν θα χαθεί καμία δόση»
Η κ. Χατζοπούλου μίλησε και για το εμβόλιο που θα παραλάβουν, το οποίο είναι της Pfizer και θα πρέπει να φυλάσσεται στα εμβολιαστικά κέντρα στους -2 με -8 μέχρι πέντε μέρες, καθότι είναι βαθιάς κατάψυξης και στα εργοστάσια βρίσκονται στους -80. «Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός είναι πλήρως προμελετημένος ώστε να μη χαθεί καμία δόση».
Όπως ανέφερε: «Τα πρώτα εμβόλια που θα παραλάβουμε, είναι ήδη γνωστό, είναι αυτά της Pfizer. Έχει δρομολογηθεί στον σχεδιασμό αυτό το σύνολο της διαδικασίας, δηλαδή από την παραλαβή των εμβολίων από το εργοστάσιο παραλαβής σε συγκεκριμένες αποθήκες οι οποίες θα είναι σε όλη τη χώρα και από εκεί και πέρα μέσω logistics με τις αντίστοιχες συνθήκες βαθιάς κατάψυξης θα μεταφέρονται σε αυτές τις αποθήκες και από εκεί και πέρα στα εμβολιαστικά κέντρα».
Αναφορικά με το αν θα πρέπει να προσέξουν κάτι οι πολίτες, η κ. Χατζοπούλου δήλωσε πως «αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Δεν ξέρω μόνο αν θα εμπίπτει η ομάδα των εγκύων. Όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει πλήρη έγκριση να εμβολιαστεί».
Τι θα γίνει με τις νεότερες ηλικίες
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πότε πρέπει να περιμένουν οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες να εμβολιαστούν, η κα. Χατζοπούλου απάντησε ως εξής: «Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τους υγειονομικούς και με τις ευπαθείς ομάδες. Και σαφέστατα έχει να κάνει με το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων. Αρχικά το υπουργείο ανέφερε ότι είναι 1.018, αν δεν κάνω λάθος σε όλη την Ελλάδα, νομίζω όμως ότι σε λίγο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Ο σχεδιασμός είναι ότι 2.000.000 πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται το μήνα, άρα αφού είμαστε 10.000.000, σε τέσσερις πέντε μήνες θα έχει ολοκληρωθεί».