1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome- Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) καθιερώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με σύνθημα «Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο» ο σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» καλεί τον κόσμο να εξεταστεί. Η δωρεάν εξέταση πραγματοποιείται στην πλατεία στο Μοναστηράκι από τις 11 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Εκτιμάται ότι περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV ενώ από αυτούς μόνο τα 15,8 εκατομμύρια λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, αριθμός που εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το 50% των νοσούντων.

Πιο συγκεκριμένα υπό αγωγή βρίσκεται μόνο το 41% των ενηλίκων και το 32% των παιδιών με HIV ενώ ο στόχος του UNAIDS για την επόμενη πενταετία είναι η επίτευξη του 90-90-90 δηλαδή: 90% των HIV θετικών ατόμων να γνωρίζουν τη κατάσταση της νόσου τους, 90% να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν κατεσταλμένο ιϊκό φορτίο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η πρώτη διάγνωση HIV στη χώρα μας καταγράφηκε το 1981. Την επόμενη χρονιά υπήρξαν δύο διαγνώσεις, το 1983 ήταν 14, το 1985 έφτασαν στις 70 και το 1986 στις 106. Ο συνολικός αριθμός των HIV διαγνώσεων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) στην Ελλάδα ως τις 31/12/2020 ήταν 18.710, εκ των οποίων το 82,5% άνδρες και το 17,3% γυναίκες (για 41 άτομα το φύλο δεν δηλώθηκε). Το 74,6% αφορούσε σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Το 2020 διαγνώστηκαν 601 νέα περιστατικά HIV, εκ των οποίων 482 ήταν άνδρες και 119 γυναίκες. To 42,6% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 20% σε μεταδόσεις μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 13,5% σε μεταδόσεις μέσω ενδοφλέβιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ για το 23,3% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ήταν ηλικίας 30-39 ετών. Επίσης, το 2020 ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS ανήλθε στα 41 άτομα.

Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή, χωρίς λήψη μέτρων προφύλαξης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνεται προληπτικός έλεγχος σε άτομα που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στην νόσο, που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον προληπτικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε έγκυο, σε όλους τους δότες αίματος και ιστών, όπως και σε θύματα κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί, εκτός από θεραπευτική στρατηγική, στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

Ελπίδα και ευχή όλων μας, το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, UNAIDS, υποστηρίζοντας ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», με τη βοήθεια όλων μας, να πάρει «σάρκα και οστά».

 

Ο ιός HIV και το AIDS

 

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών.

Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων.

Πηγές: SanSimera.gr,  ΕΟΔΥ