Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ο Πρίγκιπας Κάρολος, συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και φυσικά είναι επίσημος προσκεκλημένος της Κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τον Πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μιχάηλ Μισούστιν και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σύντομο καλωσόρισμα και ακολούθησε παρουσίαση για το νέο κτήριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.
Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.
Λίγο πριν τις 20:30, οι υψηλοί προσκεκλημένοι παρακάθονται σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους.
Λόγω της πανδημίας οι προσκλήσεις δεν ξεπερνούν τις 40, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ετοιμάζει μια γαστρονομική εμπειρία, αποκλειστικά με ελληνικά πιάτα για τους καλεσμένους.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ
Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου
Tο ψάρι έχει την τιμητική του στο γεύμα που παραθέτει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο διεθνούς φήμης αρχιμάγειρας Λευτέρης Λαζάρου.
Ειδικότερα το πρώτο πιάτο θα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Θα ακολουθήσει η σούπα, που θα είναι κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια με σέλινο, μυρώνια, καυκαλήθρες και λάδι Καλαμάτας.
Στο δεύτερο πιάτο θα υπάρχει κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου αρωματισμένος με κιτρινόριζα και κρόκο Κοζάνης και θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης.
Ως επιδόρπιο θα υπάρχουν προϊόντα της ελληνικής γης και ειδικότερα λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά με φιστίκια Αιγίνης, ενώ τα κρασιά θα είναι λευκά αλλά και γλυκός κόκκινος «Αποσπερίτης» από την Οινοποιητική Λειψών.