25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά σήμερα

25η Μαρτίου: Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό… έδεσμα της 25ης Μαρτίου. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση».

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νέα επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Η Αμερική δεν θα το ανεχτεί αυτό για πολύ ακόμη, λέει με αφορμή τη δήλωση για «πολύ μακρυνό τέλος πολέμου»
4 Μαρτίου, 2025
Δίχως αποτέλεσμα οι έρευνες για τον 21χρονο Γιόχαν που εξαφανίστηκε πριν δύο εβδομάδες στο Φαράγγι της Σαμαριάς
4 Μαρτίου, 2025
Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες – Αν όχι, πάλι στους δρόμους»
4 Μαρτίου, 2025
Στη Λάρισα επιστρέφει ο Γεράσιμος – «Δύο χρόνια η καρδιά του χτυπάει δυνατά, δίνοντας μάχη για τη ζωή»
4 Μαρτίου, 2025
Καραμπόλα στην Κατεχάκη: «Βγήκε ο άνθρωπος με αίματα παντού» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την οικογενειακή τραγωδία στην άσφαλτο
4 Μαρτίου, 2025
Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε «επί της ουσίας» διπλωματία για να τερματίσουμε τον πόλεμο – Ελπίζω ότι μπορούμε να βασιστούμε στις ΗΠΑ
4 Μαρτίου, 2025
Αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάιμ της Γερμανίας
4 Μαρτίου, 2025
Αιγιαλεία: Πρώην σεσημασμένος ο «δήθεν» ιερέας που καλούσε πολίτες να «πάρουν τα όπλα» και να κάνουν λαϊκή εξέγερση
4 Μαρτίου, 2025
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε ξένα προϊόντα από τις 2 Απριλίου: «Καλή διασκέδαση»
4 Μαρτίου, 2025
Ερντογάν: «Αδιανόητη η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία» – Ζητά ισλαμική χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
4 Μαρτίου, 2025