25η Μαρτίου: Τι ισχύει με την παρέλαση και το SMS στο 13033

Τα νέα μέτρα απαγόρευσης βρίσκονται σε ισχύ από την Δευτέρα, κάτι που αφορά και την ημέρα της παρέλασης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων του lockdown, ισχύουν πλέον τα εξής μέτρα:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων με επισκέψεις έως τριών ατόμων
Η λειτουργία των δημοσίων πάρκων με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική πάλι χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms και χωρίς χρήση οχήματος.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία, είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο Δήμους.

Στις ώρες κατά τις οποίες επιτρέπονται οι μετακινήσεις, η κυκλοφορία εξακολουθεί να γίνεται είτε με βεβαίωση μετακίνησης, είτε με SMS στο 13033.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. (ισχύει και μετά τις 21:00)

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Βάσει των νέων μέτρων μετακίνησης η επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο ή πάρκο γίνεται με SMS 6 στο 13033, όμως μόνο εντός του οικείου δήμου και χωρίς τη χρήση οχήματος για τη μετακίνηση, έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων

Η μετακίνηση σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης γίνεται με αποστολή κωδικού 6 με SMS στο 13033. Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να έχει κλειστεί ραντεβού στο κομμωτήριο/κέντρο περιποίησης άκρων.

Οσον αφορά στα σούπερ μάρκετ δεν αλλάζει κάτι στις μετακινήσεις παρά μόνο στα ωράρια λειτουργίας τους. Η μετακίνηση των πολιτών εξακολουθεί να γίνεται με κωδικό 2, αλλά μόνο για καταστήματα εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Σε ό,τι αφορά το ψάρεμα (ερασιτεχνική αλιεία) είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους η μετακίνηση γίνεται με SMS 6 στο 13033 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.