28η Οκτωβρίου 2022: Τι ώρα είναι η παρέλαση την Παρασκευή

Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου που θα γίνει και φέτος στη Θεσσαλονίκη.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ3 και online από το ertflix.

Η παρέλαση θα γίνει παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας απέναντι ιταλικές αξιώσεις και το «Όχι» στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς κοίταξε τον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»).

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.

Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν.

Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943.

Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μικρές επιπλοκές παρουσίασε η Μαρινέλλα – Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια
25 Νοεμβρίου, 2024
Γεραπετρίτης για συνάντηση με Φιντάν: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε
25 Νοεμβρίου, 2024
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Κάσο
25 Νοεμβρίου, 2024
Ενδοοικογενειακή βία: Εφιάλτης για γυναίκα με αναπηρία από τη Φθιώτιδα
25 Νοεμβρίου, 2024
Πολωνία: Σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του και κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά – Αυτοκτόνησε όταν μπήκε η αστυνομία
25 Νοεμβρίου, 2024
Την Τετάρτη η κηδεία της Βέφας Αλεξιάδου
25 Νοεμβρίου, 2024
Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
25 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Ρούτε – Ερντογάν: Τι συζητήθηκε
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Τα τρία επεισόδια του μωρού της Κατερίνας
25 Νοεμβρίου, 2024
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Λιβάνου
25 Νοεμβρίου, 2024