3.000 παιδιά περιμένουν σε λίστα αναμονής για χειρουργείο

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «ασφυξία» και καταγγέλλουν ελλείψεις στο προσωπικό.

Σε λίστα αναμονής ώστε να μπουν στο χειρουργείο περιμένουν περίπου 3.000 παιδιά στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρα μας.

«Από 10 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 3, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού» επεσήμανε μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Λάμπρος Μπάνος ο οποίος είναι εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

«Από την προηγουμένη εβδομάδα, οι συνάδελφοι γιατροί του χειρουργικού τομέα και στα δύο νοσοκομεία, κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις. Καταφύγαμε στο έσχατο μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τα τακτικά. Αυτήν την στιγμή η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει στα 2.000 παιδιά που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν γιατί από 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το “Αγία Σοφία” αυτήν την στιγμή καθημερινά λειτουργούν 3, το πολύ 4. Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν κλειστές πάνω από το 50% οι αίθουσες» επεσήμανε.

«Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά» συμπλήρωσε ο Λάμπρος Μπάνος.

«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», είπε.

«Την άλλη βδομάδα έχουμε καινούργια γενική συνέλευση όλου του προσωπικού έτσι ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βασικό αίτημα να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα και να χειρουργηθούν τα παιδιά. (…) Με το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, καλύπτονται με δυσκολία τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και 1 με 2 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερα, δουλεύουμε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, μεγάλης εξουθένωσης, υπερεργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε αυτήν την έσχατη λύση» υπογράμμισε.

«Να γίνουν άμεσα προσλήψεις»

Για το πρόβλημα που υπάρχει στα παιδιατρικά νοσοκομεία μίλησε επίσης στο Mega η Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως υπάρχει και λίστα αναμονής 1.000 παιδιών στο «Αγλαΐα Κυριακού» και εξήγησε: «Αυτό που κάναμε εμείς, πήγαμε σαν ΕΙΝΑΠ και είχαμε συνάντηση με τους συνάδελφους μας εκεί για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες για να δούμε ποιοι αναισθησιολόγοι θα πάνε στο ένα νοσοκομείο και ποιοι στο άλλο».

«Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί» συμπλήρωσε.

«Σαν γιατροί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παιδιά, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι» ανέφερε κλείνοντας η Ματίνα Παγώνη.