«3 εβδομάδες»… last year – Πόσο θα διαρκέσει το lockdown

Το δεύτερο καθολικό lockdown βιώνει από τις 6 το πρωί σήμερα η χώρα, καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορoνοϊού, με διάρκεια τριών εβδομάδων, δηλαδή έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μπορεί να η πρώτη ανακοίνωση να κάνει λόγο για διάρκεια 3 εβδομάδων, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι η καραντίνα θα… τραβήξει περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγο μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μετράει μέρες προκειμένου ν’ αρθεί η καραντίνα, αλλά αριθμό κρουσμάτων.

Προκειμένου να αρθούν λοιπόν τα μέτρα, πρέπει να πέσουμε κάτω από τα 400 κρούσματα ημερησίως και να είμαστε εκεί στα πέριξ των 300 για να μπούμε σε διαδικασία να… βγούμε από τα σπίτια μας.

Πάντως πολύ δύσκολα θα φτάσουμε σε αυτό το νούμερο πριν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και τα τέλη Νοέμβρη είναι μάλλον ένα ουτοπικό σενάριο…

Σίγουροι οι ειδικοί για την παράτασή του μετά τις 30 Νοεμβρίου

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι εδώ όπως εδώ είναι και το δεύτερο lockdown στη χώρα μας που ξεκινά το πρωί του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου. Οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν πιθανό να παραταθεί το lockdown και πέραν των τριών εβδομάδων.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα, με το νέο καθολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, ενώ σχολίασε τη διχογνωμία σχετικά με τα μέτρα στα σχολεία και το ενδεχόμενο να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα αν είχε επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους νωρίτερα.

Παράταση «βλέπει» και ο Δερμιτζάκης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.

Στην εκτίμηση ότι το καθεστώς του lockdown μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε εβδομάδες προχώρησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης.

«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega.

«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει» συμπλήρωσε.

«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.