3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξης Τσίπρας: Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου

Με άνοιγμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κάλεσμα “ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί” επισφραγίστηκε η πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου” είπε από το βήμα του Συνεδρίου ζητώντας να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος “που μάς χώρισαν και μάς πλήγωσαν”.

Η πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αφορά την συμφωνία σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα καθώς και την ένωση των δυνάμεών τους, ώστε την επόμενη μέρα της κάλπης της απλής αναλογικής “να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση”.

Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως “υπάρχει θέση και ρόλος για όλους ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές”. Ως εκ τούτου κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πώς, θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάη. “Πώς , ποια κυβέρνηση, και με ποιο προγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας” είπε χαρακτηριστικά. σημειώνοντας: “Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο, Οϋτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν”.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε το Σώμα των Συνέδρων να στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τα μέλη του κόμματος “και τόνισε ότι ‘πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα”.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σύνθημα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα” τονίζοντας πως είναι εκ νέου το δίλημμα της εποχής μας”.

Παράλληλα, περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες της προοδευτικής διακυβέρνησης αναλύοντας 5+1 βασικές δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

  • Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς
  • Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  • Μικρομεσαίοι-Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
  • Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης
  • Νέα Γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
  • Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Στη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου προσήλθαν στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου περί τους 5.700 αντιπροσώποι, προσκεκλημένοι και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τον παλμό έδωσε η νεολαία του κόμματος με το σύνθημα: “Με τη νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή”.

Το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν η “Πολιτική Αλλαγή” που σύμφωνα με τον ίδιο πλησιάζει.

Χαιρετισμό απηύθυναν προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, τού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, κακθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστιελε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέτρο Σάντσεθ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας πως “είμαστε υπερήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών” αναφέρθηκε ονομαστικά στους παρόντες Ζόραν Ζάερ και Νίκο Κοτζιά που σηκώθηκαν όρθιοι και εισέπραξαν θερμά χειροκροτήματα.