4 άτομα κατηγορούνται για εξάπλωση του κορονοϊού – Μολύνθηκαν 6.000 άνθρωποι

Την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ, στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, ερευνά εδώ και αρκετές εβδομάδες η Εισαγγελία. Τα όσα συνέβησαν εκεί τον περασμένο Μάρτιο, έγιναν πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ αποδίδονται και κατηγορίες για συγκάλυψη των ευθυνών, οι οποίες εστιάζονται σε τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται ως κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται σήμερα (30/09) η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, οι έρευνες στρέφονται πλέον εναντίον του δημάρχου του Ίσγκλ, Βέρνερ Κουρτς, του διοικητή της επαρχίας Λάντεκ, του Μάρκους Μάας, και δύο συνεργατών του, με την κατηγορία για διακινδύνευση ανθρώπων με μεταδοτικές ασθένειες από πρόθεση η αμέλεια.

Χωρίς να θέλει να σχολιάσει τα ονόματα που είχαν αναφερθεί νωρίτερα ως κατηγορούμενοι, η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι τέσσερα άτομα αναφέρονται επί του παρόντος ως ύποπτοι, σημειώνοντας ότι η εξέταση των πλέον των 10.000 σελίδων αποδεικτικών στοιχείων οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα η υπόθεση της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων στο Ίσγκλ και στην κοιλάδα Πάτσναουν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας στο Ίσγκλ, οι οποίοι είχαν οδηγήσει στην αιφνίδια αναχώρηση εκατοντάδων παραθεριστών και στην καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πότε τέθηκαν σε ισχύ τα διατάγματα, πώς ανακοινώθηκαν και πώς εκδόθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του εισαγγελέα Χάνσγεργκ Μάιερ.

Σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες εφαρμογές των διατάξεων, ο δήμαρχος του χειμερινού θέρετρου, ενώ χθες δήλωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για έρευνα για το πρόσωπό του, σήμερα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν έρευνες εναντίον του, και ότι, από όσο ο ίδιος γνωρίζει, αυτές αφορούν το διάταγμα για το κλείσιμο των χιονοδρομικών περιοχών, το οποίο είχε παραλάβει το μεσημέρι της 11ης Μαρτίου, αλλά τοιχοκόλλησε την 14η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η ισχύς του.

Ο δήμαρχος του Ίσγκλ ανέφερε ότι αυτό είχε συμφωνηθεί με την περιφερειακή αρχή και δεν βλέπει να υπάρχει κάποια λάθος ενέργεια από μέρους του, ενώ από την πλευρά του, ο διοικητής της περιφέρειας Λάντεκ παρέπεμψε στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, το οποίο επικαλούμενο τη δήλωση της Εισαγγελίας τόνιζε εκ νέου ότι οι έρευνες θα υποστηριχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, και ότι υπάρχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στην Αυστριακή Δικαιοσύνη».

Συνολικά 6.000 άνθρωποι δήλωσαν πως μολύνθηκαν

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με το SARS-CoV-2 στο Ίσγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει την περασμένη Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές ευθύνης από τα θύματα Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της, Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση πανδημίας στις περιοχές σκι του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ίσγκλ θεωρείται το «σημείο μηδέν» για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις Αρχές της χώρας, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν σε αυτό, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ίσγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του Τιρόλου, αποδεικνύει ότι ο ιός Sars-CoV-2 πρέπει να είχε διαδοθεί στο Ίσγκλ ήδη από τον Φεβρουάριο, επειδή τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, είχαν μολυνθεί μαζικά.

«Εάν είχαν ελεγχθεί εγκαίρως και λόγω ασαφών συμπτωμάτων, οι αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα και αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες τουρίστες από την μόλυνση, μερικούς από τους οποίους από σοβαρές συνέπειες», σύμφωνα με τον Κόλμπα και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της διαχείρισης κρίσεων του κορονοϊού στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/09) ότι θα παρουσιάσει την έκθεσή της στις 12 Οκτωβρίου στο Ίνσμπρουκ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρόναλντ Ρόρερ, έχει ολοκληρώσει τις ακροάσεις 53 εμπλεκομένων, που έγιναν σε συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις της, διάρκειας αρκετών ημερών η καθεμία.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή ενδιαφέρεται για την ευρύτερη δυνατή βάση πληροφοριών, έχουν ερωτηθεί και καταθέσει σε αυτή, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του τουρισμού, αρμόδιοι εγκαταστάσεων τελεφερίκ, πρόσωπα που είχαν μολυνθεί με το Covid-19, δημοσιογράφος τηλεόρασης, εκπρόσωπος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, γιατροί και επιστήμονες, εκπρόσωποι της οικονομίας και υπεύθυνοι της περιφέρειας, της τοπικής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ακροάσεις, συνολικής διάρκειας 40 ωρών και 55 λεπτών, καταγράφηκαν σε 703 σελίδες, ενώ εξετάστηκαν περίπου 5.800 σελίδες διαφόρων εγγράφων και, σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνεργασία του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου σχετικά με την υποβολή εγγράφων και την παροχή υλικού, όπως οι εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης, ήταν εξαιρετική.