4 γρήγορα tips για το ιδανικό play-room!

Παιχνίδι-παιχνίδι-παιχνίδι! Υπάρχει κάτι καλύτερο για τα παιδιά (όλων των ηλικιών); Σίγουρα όχι!

Αν θέλουμε, όμως, πραγματικά να απογειώσουμε το παιχνίδι μας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσουμε είναι ο χώρος του. Το δωμάτιο παιχνιδιού ή play-room, επί τω…ελληνικότερω. Το οποίο, εδώ που τα λέμε, έχει τόσο μεγάλη σημασία ως χώρος, που δεν χρειάζεται καν να είναι δωμάτιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος αποκλειστικός χώρος στο σπίτι, μια καλά διαμορφωμένη γωνία φτάνει και περισσεύει.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε είναι ένας όμορφος και ασφαλής χώρος, ώστε τα παιδιά μας -και εμείς- να περνάμε αναπόσπαστο και δημιουργικό χρόνο. Στην αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου λέμε, πάντοτε, ότι πριν αρχίσουμε καν να σχεδιάζουμε το περιβάλλον μας, πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τι θέλουμε να κάνουμε και για ποιον. Έτσι, πριν σχεδιάσουμε στο μυαλό μας το δικό μας play – room, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο του, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ηλικία του παιδιού ή των παιδιών μας, τα ενδιαφέροντά τους και τα αγαπημένα τους παιχνίδια που τα απασχολούν τις περισσότερες ώρες.

Ασφαλώς, αν τα παιδιά μας βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τη γνώμη τους πρέπει πρώτα να τα ρωτήσουμε. Άλλωστε αυτός είναι – κατ’ αρχήν, τουλάχιστον- ο δικός τους χώρος.

Όπως είπαμε, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να διαθέσουμε ένα ολόκληρο δωμάτιο για αυτή τη χρήση, αξιοποιώντας τα tips που ακολουθούν μπορούμε να φτιάξουμε το ιδανικό playroom σε μια γωνιά στο παιδικό δωμάτιο ή και στο καθιστικό του σπιτιού μας:

1. Δημιουργούμε μία γωνιά διαβάσματος. Μπορούμε εύκολα να την «κατασκευάσουμε» τοποθετώντας στον τοίχο ράφια για τα βιβλία και μεγάλα, μαλακά μαξιλάρια στο πάτωμα και τους τοίχους. Αν το budget μας το επιτρέπει, η αγορά μιας μίνι ινδιάνικης σκηνής θα αναβαθμίσει τη γωνιά μας, αφού μπορεί να γίνει η «κρυψώνα» του παιδιού μας, εκεί που θα κάνει τα πιο μεγάλα του όνειρα!

2. Τοποθετούμε μία μεγάλη επιφάνεια ή ένα τραπεζάκι με δύο καρέκλες, χαρτιά και χρώματα ζωγραφικής. Ο μικρός μας καλλιτέχνης θα είναι σίγουρα πολύ χαρούμενος όταν βλέπει καθημερινά μπροστά του ό,τι χρειάζεται για να αναπτύξει το ταλέντο του.

3. Φροντίζουμε να δημιουργήσουμε αποθηκευτικούς χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, για τα παιχνίδια και τα πράγματα των παιδιών μας.

4. Προσφέρουμε ευκαιρίες και για σωματική άσκηση μέσα από το παιχνίδι. Αν ο χώρος -και το budget μας, πάντα- επαρκεί, μπορούμε να γίνουμε και λίγο πιο… εντυπωσιακοί προσθέτοντας μία κούνια μέσα στο δωμάτιο. Σίγουρα, θα προσφέρει ατελείωτη διασκέδαση στα παιδιά μας, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε και για τη σωματική τους άσκηση. Αν, μάλιστα, ο χώρος προσφέρεται, μπορούμε ακόμα και να μετατρέψουμε ένα τοίχο σε επιφάνεια αναρρίχησης!

Τέλος, μη νιώσετε υποχρεωμένοι να επιλέξετε κάποιο συγκεκριμένο θέμα διακόσμησης. Το μόνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο που θα οδηγήσει τα παιδιά σας σε νέα ερεθίσματα.

Τέλος; Λάθος λέξη. Οι ιδέες και τα «μυστικά» που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα όμορφο και -κυρίως- «αποτελεσματικό» δωμάτιο παιχνιδιών, δεν τελειώνουν ποτέ. Τα τέσσερα tips που μόλις διαβάσατε είναι, σίγουρα, μόνο τα… ορεκτικά! Αν θέλετε ακόμη περισσότερα, λοιπόν, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ειδικό.

Και μην ξεχνάτε: το play-room μπορεί να απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, αλλά αποτελεί εξαιρετικό καταφύγιο και για εσάς. Αφήστε για λίγο τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και ελάτε πιο κοντά τους!

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.