5 tips για έναν υπέροχο κήπο

Δεν υπάρχει πιο αναζωογονητική εικόνα, πιο μεγάλο boost στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας από έναν όμορφο και φροντισμένο κήπο. Είτε αυτός είναι μεγάλος, είτε και μια σταλιά!

Ναι, καμιά φορά το σκεφτόμαστε και το μυαλό μας απαντά κατευθείαν «άλλη μέρα», γιατί μοιάζει πολλή και κουραστική δουλειά. Δεν είναι, όμως, έτσι αναγκαστικά!

Αυτό που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας όταν πρόκειται να διαμορφώσουμε κάποιο χώρο του σπιτιού μας, είτε μιλάμε για ένα δωμάτιο, είτε για τον κήπο, είναι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθουμε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τίποτα αυστηρούς κανόνες. Αντιθέτως! Αφήνουμε το ένστικτό μας να μας καθοδηγήσει σε αυτό που ονομάζουμε «καλό ντιζάιν». Οι λέξεις-κλειδιά που συνθέτουν τον όρο αυτό είναι ο χώρος, η κλίμακα, οι διαστάσεις, το χρώμα, η δομή και, τέλος, η αίσθηση που θέλουμε να αφήνει ο κήπος μας κάθε φορά που τον ζούμε.

Αποκτήστε τον κήπο που ονειρεύεστε σε πέντε απλά βήματα, με την υπογραφή της πλατφόρμας δημιουργικών συμβουλών για το σχεδιασμό του εξωτερικού και του εσωτερικού σας χώρου masroom.gr:

Βήμα 1ο: Σχεδιαστική προσέγγιση

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πώς θέλετε να αξιοποιήσετε τον εξωτερικό σας χώρο. Όσο πιο πρακτικός και λειτουργικός είναι, τόσο περισσότερο θα θέλετε να τον χρησιμοποιείτε, να περνάτε ώρα σε αυτόν, να καλείτε τους φίλους σας, να τον ζείτε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι σε ποιο σημείο θέλουμε να καθόμαστε. Αλλά και ποιο είναι εκείνο το σημείο που εξυπηρετεί καλύτερα αυτή τη χρήση. Θέλουμε περισσότερο να έχουμε έναν χώρο τύπου τραπεζαρία στον κήπο μας ή έναν χώρο τύπου καθιστικό; Αν το επιτρέπουν οι διαστάσεις του, μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο, βέβαια!

Επίσης, στο σχεδιασμό μας πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι έναν όμορφο κήπο τον απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμη και τον χειμώνα, θαυμάζοντάς τον απλά από το εσωτερικό του σπιτιού μας.

Βήμα 2o: Υλικά και δομικά χαρακτηριστικά

Σκεφτείτε τον κήπο σας σαν ένα ακόμη δωμάτιο. Σχεδιάζουμε πάντα τον κήπο ως συνέχεια του υπάρχοντος οικοδομήματος και σε αρμονία με το εσωτερικό του κτιρίου. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και η ποιότητά τους επηρεάζουν τη σύνδεση του εσωτερικού χώρου του σπιτιού μας με εκείνον του εξωτερικού, γεγονός που θα καθορίσει και τη δομή του κήπου (δημιουργία μονοπατιών, σκαλοπατιών, ορίων κ.λπ.). Επίσης, αν επιλέξετε το δάπεδο στο εσωτερικό και αυτό στο εξωτερικό να έχουν μια συνέπεια (ίδιο χρώμα, διάσταση, ίδιο πλακάκι), θα κάνετε το χώρο σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος.

Βήμα 3ο: Κλίμακα

Ακόμα κι αν ο κήπος σας είναι μικρός, τολμήστε να συνδυάσετε αρκετά μεγάλες γλάστρες και φυτά μαζί με μικρότερες. Και με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα φαίνεται μεγαλύτερος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια σειρά μεγεθών που θα λειτουργούν αρμονικά στο σύνολό τους

Βήμα 4o: Χρώμα και υφές

Το κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού ενός κήπου είναι το χρώμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι η υπερβολή στην ποικιλία και η ανάμειξη πολλών και διαφορετικών ειδών φυτών. Επιμείνετε σε δύο ή τρεις από τις αγαπημένες σας αποχρώσεις για να διασφαλίσετε αισθητική αρμονία στον κήπο σας. Τα φυτά με διαφορετικές μεταξύ τους υφές φυλλώματος δημιουργούν ενδιαφέρουσες συνθέσεις, γι’ αυτό σκεφτείτε να επενδύσετε σε φυτά από αυτά με πολύ χοντρό και τραχύ φύλλωμα έως και εκείνα με λεπτό.

Η φύτευση πρέπει να γίνεται με απλή και ταξινομημένη διάταξη. Η ομοιομορφία, η επιλογή συγκεκριμένων φυτών και λουλουδιών, το άφθονο πράσινο και λίγο χρώμα θα σας εξασφαλίσουν τον πιο κομψό κήπο. Όχι η χρήση πολλών, διαφορετικών ειδών φυτών και λουλουδιών.

Βήμα 5ο: Less is more

Η φύτευση πρέπει να γίνεται με απλή και ταξινομημένη διάταξη. Η ομοιομορφία, η επιλογή συγκεκριμένων φυτών και λουλουδιών, το άφθονο πράσινο και λίγο χρώμα θα σας εξασφαλίσουν τον πιο κομψό κήπο. Όχι η χρήση πολλών, διαφορετικών ειδών φυτών και λουλουδιών.

Αυτό που χαιρόμαστε πραγματικά σε έναν κήπο είναι να βλέπουμε τα φυτά να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς, εκείνο που έχει σημασία είναι να επιμείνουμε σε έναν απλό, καθαρό και λιτό σχεδιασμό, όπου θα υπάρχει επαρκής χώρος για την ανάπτυξή τους.

Πάρτε τη βοήθεια του ειδικού!

Κι αν, για να φανταστείτε το μέλλον του κήπου σας, θέλετε είτε λίγες βασικές δημιουργικές κατευθύνσεις, είτε απλά να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των ειδικών, επικοινωνήστε τώρα με το masroom.gr!

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.