50 ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο από τη Ράφα, σύμφωνα με την Χαμάς

Το συνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ της Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, και της Αιγύπτου άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024, επιτρέποντας τη μεταφορά 50 ασθενών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο δρ. Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής του υπουργείου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως περίπου 6000 άνθρωποι είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν και 12.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια.

Το άνοιγμα του περάσματος έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου al-Qahera News μετέδωσε πλάνα από τους πρώτους εκ των 50 ασθενών και των 53 συνοδών τους, μεταξύ άλλων ένα μωρό που πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, να διασχίζουν τα αιγυπτιακά σύνορα για να λάβουν φροντίδα.

Το πέρασμα της Ράφα ήταν αναγκαίο για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, προτού ο ισραηλινός στρατός πάρει τον έλεγχό του από την παλαιστινιακή πλευρά, τον Μάιο του 2024, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Έκτοτε, παρέμεινε κλειστό, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε βάρος του Ισραήλ. Όμως, καμία πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε οι ισραηλινές αρχές, δεν έχουν αναφέρει το ενδεχόμενο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτόν τον σταθμό.

«Ζητάμε τον συντονισμό της μεταφοράς ορισμένων ασθενών προς άλλες χώρες, όπως τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία, όμως δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας μηχανισμός αυτού του είδους», είπε ο Ζακούτ, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Για αυτό ακριβώς χρειάστηκε να ζητήσουμε εγγυήσεις προκειμένου αυτοί οι ασθενείς να λάβουν ιατρική φροντίδα στα νοσοκομεία» της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Έλον Μασκ: Το ουκρανικό μέτωπο θα καταρρεύσει εάν απενεργοποιήσω το Starlink
9 Μαρτίου, 2025
Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Ο Χάρης Δούκας έτρεξε στο Family Run των 5χλμ
9 Μαρτίου, 2025
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει πυρηνικό υποβρύχιο
9 Μαρτίου, 2025
«Καλύτερα δεν γίνεται»: Η Ναταλία Γερμανού απουσίασε από την εκπομπή για λόγους υγείας
9 Μαρτίου, 2025
Νίκος Χαρδαλιάς: Στρατηγική μας επιλογή η στήριξη των πιο ευάλωτων
9 Μαρτίου, 2025
Μπαρτσελόνα – Οσασούνα: Πέθανε γιατρός των Καταλανών
9 Μαρτίου, 2025
Νικολέττα Καρρά για Σάκη Μπουλά: «Ήταν πολύ αγνός άνθρωπος»
9 Μαρτίου, 2025
Τραγωδία: Αυτοκτόνησε 45χρονος στο Ηράκλειο
9 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Η Μυστική Υπηρεσία πυροβόλησε ένοπλο άνδρα κοντά στον Λευκό Οίκο
9 Μαρτίου, 2025
«Πάγωσαν» οι παραγγελίες καφέ σε όλο τον κόσμο
9 Μαρτίου, 2025