Οι δυο ερωτευμένοι της ταινίας «Ανήκειν» που κατέληξαν δολοφόνοι.

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: «Ανήκειν» – Από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές αφηγήσεις

Από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές αφηγήσεις με καλό σενάριο και έξυπνη πλοκή η ταινία “Ανήκειν” που μας ήρθε από την γειτονική Τουρκία.

Μια ταινία που άρεσε στο κοινό που την παρακολούθησε χθες κι έχει την ευκαιρία να την δουν όσοι προλαβαίνουν σήμερα στις 3.30 στο Μακεδονικόν.

Η υπόθεση:

Ένας αθέατος αφηγητής εξιστορεί, ψυχρά, τη δολοφονία που διέπραξαν αυτός και η σύντροφός του. Θύμα η μητέρα της γυναίκας, η οποία δεν ενέκρινε τη σχέση τους. Η αφήγηση διαπλέκεται με εικόνες ενός μουντού αστικού τοπίου στην Πόλη, , όπου κυριαρχεί η μελαγχολία. Στη συνέχεια, σε τόνους πιο ζεστούς και εγκάρδιους, γινόμαστε μάρτυρες του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος των δύο μετέπειτα δολοφόνων.

Αντλώντας έμπνευση από μια αληθινή ιστορία, τη δολοφονία της γιαγιάς του από τη θεία του και τον εραστή της, ο σκηνοθέτης στοχάζεται, δίχως να κρίνει, τις υπόγειες και ακατανόητες δυνάμεις που σμιλεύουν τα ανθρώπινα κίνητρα.Η ταινία πριν φθάσει στο 60ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, πέρασε και από άλλα 4 παρόμοια, στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, την ενότητα “Νέοι σκηνοθέτες” στις ΗΠΑ τον Απρίλιο από το Διεθνές φεστιβάλ Φαζρ του Ιράν επίσης τον Απρίλιο και από την Σιγκαπούρη τον Ιούνιο.

O σκηνοθέτης της Μπουράκ Τσεβίκ είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. Οι πρώτες δύο ταινίες του The Pillar of Salt και Belonging πραγματοποίησαν αμφότερες την πρεμιέρα τους στο τμήμα Forum της Μπερλινάλε, το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Στην παρούσα φάση, ο Τσεβίκ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, ενώ εργάζεται παράλληλα ως παραγωγός στην ταινία Lacuna, το ντεμπούτο του Σελμάν Νακάρ.

Οι δυο ερωτευμένοι της ταινίας «Ανήκειν» που κατέληξαν δολοφόνοι.

Εργατικό δυναμικό

Καλές εντυπώσεις άφησε και η συγκεκριμένη παραγωγή που έρχεται από το Μεξικό. Ο σκηνοθέτης της Νταβίντ Σονάνα, πλέκει με επιδεξιότητα μια ιστορία εκδίκησης αλλά κιαι κοινωνικής ανισότητας.

Η υπόθεση:

Πόλη του Μεξικού. Δύο αδέρφια και μερικοί ακόμη οικοδόμοι πασχίζουν να τελειώσουν εγκαίρως τις εργασίες σε μια πολυτελή βίλα, ώσπου ξαφνικά ο Κλαούντιο βρίσκει ακαριαίο θάνατο από πτώση.

Όταν προκύπτει από τη νεκροψία πως το εργατικό δυστύχημα συνέβη τάχα υπό την επήρεια αλκοόλ, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από όποια υποχρέωση αποζημίωσης, η θλίψη του Φρανσίσκο για τον θάνατο του αδερφού του μετατρέπεται σε οργή. Επιζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, εξυφαίνει ένα παράδοξο σχέδιο εκδίκησης. Ένα λιτό αλλά πολυεπίπεδο θρίλερ, με μοντάζ χειρουργικής ακρίβειας, που «χτίζει» την αναπάντεχη κορύφωσή του, καταθέτοντας ένα στιβαρό σχόλιο για την ταξική ανισότητα και τις δομές εξουσίας.

Η συγκεκριμένη ταινία θα παιχτεί και σήμερα στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη στις 3.15 μμ.