60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Με προσδοκίες για υψηλή κινηματογραφική ποιότητα

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Με προσδοκίες για υψηλή κινηματογραφική ποιότητα

Του Παύλου Καραμητρούση

Με προσδοκίες, εύλογες φιλοδοξίες και πολλά προοπτικές ξεκινάει σήμερα το επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που προβάλει σαν εναρκτήρια ταινία στην αποψινή πρεμιέρα του την “Ιστορία γάμου” μια ταινία υψηλών απαιτήσεων του 50χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ. Ο συγκεκριμένος προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία The Squid and the Whale (Δεσμοί διαζυγίου, 2005) και είναι γνωστός για τις δραματικές του κωμωδίες. Έκανε το ντεμπούτο του σεναριογραφίας και σκηνοθεσίας το 1995 σε ηλικία 26 ετών, με το Kicking and Screaming, μια κωμωδία για τέσσερις νεαρούς που τελειώνουν το πανεπιστήμιο και αρνούνται να προχωρήσουν με τη ζωή τους.

Στην εναρκτήρια του Φεστιβάλ ταινία “Ιστορία γάμου” το στόρι είναι ασυνήθιστο και μάλλον ελκυστικό. Ο Τσάρλι, ένας θεατρικός σκηνοθέτης στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και η Νικόλ, μια υποσχόμενη ηθοποιός που δεν έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο της, περιγράφουν εναλλάξ το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο, μετά από δέκα χρόνια γάμου.

Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας: σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή που βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου: ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας.

Η ταινία, διάρκειας 2 ωρών και 16 λεπτών, έχει υψηλό δείκτη δημοφιλίας, καλές εισπράξεις στις ΗΠΑ, ενώ ατού της είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον, πρωταγωνίστρια και του Γούντι Αλλεν σε μερικές από τις πλέον πετυχημένες ταινίες του την προηγούμενη δεκαετία. Προβλήθηκε ήδη στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπως επίσης και στα διάφορα ανά τον κόσμο φεστιβάλ Ζυρίχης, Τορόντο, Αμβούργου, Νάσβιλ, Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Γούντστοκ και αρκετά ακόμα δευτερεύοντα φεστιβάλ. Στην Ελλάδα θα προβληθεί σε διανομή κινηματογραφικών αιθουσών στις 28 Νοεμβρίου.