60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: «Μοντενέγκρο: γουρούνια και μαργαριτάρια»

Κοπιαστική αποδείχτηκε η χθεσινοβραδυνή προβολή της εμβληματικής ταινίας του αείμνηστου Σέρβου σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγιεφ, “Μοντενέγκρο: γουρούνια και μαργαριτάρια”, καθώς διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων της παλιάς κόπιας 4 φορές η προβολή για να ολοκληρωθεί γύρω στην 1 π.μ.

Ωστόσο ήταν αρκετοί αυτοί που περίμεναν στωικά να ολοκληρωθεί η προβολή της ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη, που μας άφησε χρόνους τον τελευταίο Γενάρη στην πατρίδα του την Σερβία και το αγαπημένο του Βελιγράδι.

Το θέμα της πολύ προωθημένο για το 1981 που γυρίστηκε. Η Αμερικανίδα Μέριλιν Τζόρνταν (που την υποδύεται η επίσης αείμνηστη Σούζαν Ανσπαχ) ζει στη Στοκχόλμη, είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο Σουηδό επιχειρηματία κι έχει δύο φαινομενικά αψεγάδιαστα παιδιά· μια ζωή που στην ίδια προκαλεί θλίψη.

Η προκλητική και κοινωνικά αδέξια συμπεριφορά της, η οποία αγγίζει συχνά τα όρια της τρέλας, δεν είναι παρά μια μάταιη προσπάθεια να νοστιμίσει τη βαρετή καθημερινότητά της.

Όταν γνωρίσει μια παρέα από Γιουγκοσλάβους μετανάστες, θα αφεθεί σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο απαγορευμένων απολαύσεων, σε μια απόπειρα διαφυγής καταδικασμένη να τελειώσει άδοξα και βίαια. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία ηθών, που κινείται επιδέξια από το διασκεδαστικά παράδοξο στο εξόχως αμήχανο.

Σούζαν Ανσπαχ και Περ Οσκαρσον στην κλασσική αφίσα της ταινίας “Μοντενέγκρο”.

Έκθεση «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος»

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου. Μέσα από ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό) η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του σκηνοθέτη.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις -ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του. Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του 60ού ΦΚΘ (2-10.11.2019), καθημερινά, 10:00 – 22:00. Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη – Κυριακή από τις 10:00 π.μ – 18.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Ως 2/12/2019 (με ενδεχόμενο παράτασης), Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Παρουσίαση λευκώματος του Μάικλ Γκαλίνσκι

Αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 12:00, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γκαλίνσκι παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα The Decline of Mall Civilization (εκδόσεις RUMUR) με εικόνες από τα αμερικανικά malls στη δεκαετία του ’80.
This Filthy World

Παράσταση

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 20:30, Ολύμπιον
O Τζον Γουότερς θα παρουσιάσει το διάσημο one-man show του This Filthy World στον κινηματογράφο Ολύμπιον, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Αυτή η standup comedy παράσταση είναι αφιερωμένη στο εμμονικό του γούστο, τις παράλογες συμβουλές του και την επαγγελματική του καθοδήγηση για το πώς να γίνει κανείς ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος νευρωτικός. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.

Έκθεση «1960 – 2019: Στιγμές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»

31/10/2019 – 3/1/2020, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τα 60ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μια έκθεση που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες του Φεστιβάλ, τις στιγμές, τους ανθρώπους, τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία του και την εξέλιξή του.

Ώρες λειτουργίας στη διάρκεια του Φεστιβάλ (31/10-10/11/2019): Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 20:00. Ώρες λειτουργίας μετά το τέλος του Φεστιβάλ: Δευτέρα – Τρίτη 09:00 – 15:00, Τετάρτη – Παρασκευή: 09:00 – 19:00.