60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ατλαντίς: Η εξοικείωση του θανάτου

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ατλαντίς: Η εξοικείωση του θανάτου

του Παύλου Καραμητρούση

Μια σκληρή, απάνθρωπα βίαιη και καλογυρισμένη ταινία από τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, που λειτουργεί περισσότερο σαν ντοκιμαντέρ παρά σαν ταινία μυθοπλασίας, απόλαυσαν χθες οι φίλοι του κινηματογράφου με τίτλο “Ατλαντίς”.

Μια ταινία που έρχεται όχι μόνο από το παρελθόν αλλά προδικάζει και το μέλλον. Ταινία που στο φινάλε της δίνει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα “ζωή και θάνατος”. Το σενάριο εκτυλίσσεται στην κόλαση του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, κάπου ανατολικότερα του Ντόνετσκ και οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν καταγράφουν την πιο οδυνηρή διαδρομή αυτής της αλόγιστης αιματοχυσίας.

Ανατολική Ουκρανία, έτος 2025, στον απόηχο ενός ολέθριου πολέμου. Το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί μη κατοικήσιμη και οι άνθρωποι περιφέρονται σαν στοιχειά γυρεύοντας τρόπο να νιώσουν ζωντανοί. Ο Σέργκιϊ, ένας πρώην στρατιώτης που υποφέρει από μετατραυματικό στρες, συμμετέχει σε μια εθελοντική ομάδα που ταυτοποιεί τους νεκρούς των μαζικών τάφων. Η παγωμένη φωνή του ιατροδικαστή συνυφαίνεται με την ωμότητα και την ψυχρή μουντάδα του αποκαλυπτικού τοπίου, σε μια δυστοπική παραβολή για την ελπίδα που φυτρώνει στα πιο ανέλπιστα μέρη και την ανθρωπιά που επιζεί κάτω απ’ τα χαλάσματα.

Ουκρανός σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας Βαλεντίν Βασιάνοβιτς έγινε γνωστός στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα μέσα από τη μικρού μήκους ταινία Against the Sun, που κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του ήρθε με την ταινία Business As Usual, ενώ ο δεύτερος σταθμός της φιλμογραφίας του, με τίτλο Kredens, απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ της Οδησσού και αποτέλεσε την πρόταση της Ουκρανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η “Ατλαντίδα” του ξεκίνησε την πορεία της τον Σεπτέμβριο στο φεστιβάλ Βενετίας, σήμερα θα προβληθεί στο αντίστοιχο της Βιέννης και θα συνεχίσει στις 8 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ της Ταϊπέϊ.

Η διάρκεια της 108′ πολύ σκληρά λεπτά και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθεί και δεύτερη φορά στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στις 8 Νοεμβρίου στις 8.30 μμ.


Σκηνή νεκροτομείου με την αναγνώριση πτωμάτων στην ταινία “Ατλαντίς”.

Sweet Movie

Απόψε το βράδυ στην ρετροσπεκτίβα που είναι αφιερωμένη στον εμβληματικό Ντούσαν Μακαβέγειφ, προβάλλεται η εμβληματική ταινία Σουϊτ Μούβι από το 1974 και σε διάρκεια 98΄.

Ταινία την μουσική της οποίας υπογράφει ο Μάνος Χατζηδάκις. Είναι οι ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας. Στη δεύτερη, η Άννα Πλανέτα οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά και τον Καρλ Μαρξ –αντί για γοργόνα– στην πλώρη, στα κανάλια του Άμστερνταμ. Μια εκρηκτική σπουδή στις εγγενείς αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης και τη σχέση σεξουαλικής απελευθέρωσης και επανάστασης, το αριστούργημα του Μακαβέγιεφ είναι «μια ταινία από ζάχαρη, σκέτη γλύκα». Δοκιμάστε την!

Η ταινία θα προβληθεί σήμερα kαι το επόμενο Σάββατο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

03 Νοεμβρίου 2019 23:00
09 Νοεμβρίου 2019 20:45

Σκηνή από την βραβευμένη ταινία του Μακαβέγιεφ, Sweet moovie.