7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τένις

Αναζητώντας πληροφορίες για το αθλητικό στοίχημα στο Betsson.gr θα δείτε ότι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είναι το τένις.

Η απήχηση του αθλήματος αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Όμως, πόσες πληροφορίες γνωρίζετε πραγματικά για αυτό το άθλημα;

Παρακάτω θα μάθετε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το τένις και την ιστορία του.

1. Έχει τις ρίζες του στην Γαλλία

Φαίνεται ότι πολλά χρόνια πριν το τένις πάρει τη μορφή που έχει σήμερα, από τον 12ο κιόλας αιώνα, οι Γάλλοι συνήθιζαν να παίζουν ένα αρκετά παρόμοιο παιχνίδι για το οποίο χρησιμοποιούσαν μόνο τα χέρια τους αντί για ρακέτες. Το όνομα αυτού του παιχνιδιού ήταν “Jeu de paume” και θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις.

2. Ο Jimmy Connors και οι 3 νίκες στο US Open

Μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον χώρο του τένις είναι το US Open. Ο σπουδαίος τενίστας Jimmy Connors είναι ο μόνος παίκτης που έχει καταφέρει να κερδίσει τρία τουρνουά σε διαφορετικές επιφάνειες, σε γρασίδι το 1974, σε χωμάτινο γήπεδο το 1976 και σε σκληρό γήπεδο το 1978.

3. Η νεότερη παίκτρια ήταν μόλις 13 ετών

Στο μακρινό 1907 η νεαρότερη συμμετοχή σε τουρνουά στο Wimbledon ήταν αυτή της Mita Klima, η οποία ήταν μόνο 13 ετών. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να διακριθεί αφού έχασε από τον πρώτο γύρο.

4. Το κίτρινο χρώμα στις μπάλες

Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρώμα που έχουν οι μπάλες τένις είναι το κίτρινο. Το χρώμα αυτό καθιερώθηκε το 1972 καθώς ήταν πιο ευδιάκριτο για την τότε έγχρωμη τηλεόραση σε αντίθεση με το λευκό χρώμα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

5. Υπάρχουν 4 μεγάλα τουρνουά

Το όνειρο του κάθε επαγγελματία τενίστα είναι να κερδίσει σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε ένα από αυτά τα τουρνουά έχει το όνομα Grand Slam και πραγματοποιείται μία φορά κάθε χρόνο. Αυτά είναι:

  • Australian Open που διεξάγεται στην Μελβούρνη στην Αυστραλία
  • Roland Garros που πραγματοποιείται στο Παρίσι
  • Wimbledon που γίνεται στο Λονδίνο
  • US Open που διοργανώνεται στην Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Το πρώτο Grand Slam που άνοιξε τον δρόμο για το επαγγελματικό τένις ήταν το 1968 στη Γαλλία.

6. Η μέγιστη διάρκεια ενός αγώνα ήταν 11 ώρες

Οι αγώνες του τένις δεν έχουν καθορισμένη διάρκεια όπως αυτοί του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνες διήρκησε 11 ώρες και 5 λεπτά και διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010. Στον αγώνα αυτόν ο John Isner αντιμετώπισε τον Nicolas Mahut με τελικό σκορ 70-68 στο τάι μπρέικ.

7. Το τένις στους Ολυμπιακούς αγώνες

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το τένις ήταν ανάμεσα στα πρώτα αθλήματα που συμπεριελήφθησαν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896, ενώ παρέμεινε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων έως την Ολυμπιάδα του Παρισιού το 1924. Έπειτα αφαιρέθηκε από την λίστα των αθλημάτων εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το αν θα πρέπει να θεωρείται επίσημο Ολυμπιακό άθλημα ή όχι. Όμως, έκανε ξανά την εμφάνισή του το 1988 στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και έκτοτε μπορούν να παίξουν και οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στους Παραολυμπιακούς αγώνες.