ΣΥΡΙΖΑ – Μένουμε Όρθιοι: Τοποθετήσεις Έ. Αχτσιόγλου, Ν. Παππά, Ευκ. Τσακαλώτου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Την εξειδίκευση ανά τομέα, του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, “Μένουμε Όρθιοι”, έκαναν μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων από τον Αλέξη Τσίπρα, οι αρμόδιοι τομεάρχες Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε σε παραδείγματα ενίσχυσης που θα συνεπαγόταν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις η εφαρμογή των μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι”, σε αντιδιαστολή με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Έ. Αχτσιόγλου: Τα μέτρα για την προστασία της εργασίας

Τα μέτρα του Προγράμματος για την προστασία της εργασίας εξειδίκευσε η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται στην «ακριβώς αντίθετη» κατεύθυνση από την προστασία της εργασίας και επιταχύνει μια πολιτική «που είχε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της». Με συνέπεια, όπως είπε, οι εργαζόμενοι πλέον να έχουν μπροστά τους τρεις δρόμους: Είτε θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20% (επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασίας). Είτε θα απολυθούν καθώς δεν υφίσταται απαγόρευση απολύσεων. Είτε θα παραμείνουν σε καθεστώς ανεργίας, «καθώς η αναστολή μπορεί να διαρκεί σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και έξι μήνες, με την επιδότηση των 533 ευρώ».

Σημείωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί οφείλουν να σταθεροποιηθούν τουλάχιστον στο σημείο που βρίσκονταν τον Φεβρουάριο του 2020 και «καμία αρνητική μόνιμη ή προσωρινή μεταβολή δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο εργατικό δίκαιο της χώρας με αφορμή την πανδημία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%. Η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η συγκράτηση της ανεργίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το σύνολο των παρεμβάσεων για την στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1.Για τις λίγες εκείνες επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος.

2.Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών: επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση.

3.Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν: επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Οι προϋποθέσεις, σε ορισμένες εκ των οποίων αναφέρθηκε η κ. Αχτσιόγλου, για την μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση αυτών των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής:

1. Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας.2. Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας.3. Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ.4. Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων.5. Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή.6. Εξειδίκευση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία στις συνθήκες της πανδημίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτεταμένης εμβέλειας ενημερωτική εκστρατεία.7. Υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της κρατικής επιχορήγησης (μετενέργεια).8. Σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής).9. Παράταση ισχύος μέχρι το τέλος του έτους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση του «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης», αφορολόγητου και ακατάσχετου, το οποίο καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό. αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που μειώθηκαν τα εισοδήματά τους ραγδαία. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος, είπε, βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Οι ήδη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται το ποσό που προκύπτει για το νοικοκυριό, αφού αφαιρεθεί το επίδομα ανεργίας που ήδη λαμβάνουν. Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκατ. άτομα και για διάρκεια 4 μηνών το κόστος του υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ν. Παππάς: Η οικονομία έχει ανάγκη μια “μεγάλη δημόσια παρέμβαση” και όχι “λογική ανοσίας αγέλης”

Για “οδυνηρές επιπτώσεις” των μέχρι τώρα αποφάσεων της κυβέρνησης και για λογική “ανοσίας αγέλης” στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα προειδοποίησε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των επικαιροποιημένων προτάσεων για τις επιχειρήσεις.

“Οι επιχειρήσεις δεν είναι ζόμπι. Οι άνθρωποι της αγοράς δεν είναι μπαταχτσήδες”, τόνισε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωποι που επιβίωσαν σε καιρό κρίσης και χρειάζονται την απαραίτητη στήριξη από το κράτος. Σε πρώτη φάση, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ρευστότητας για την αποπληρωμή των βαρών που δημιουργήθηκαν ήδη και την κάλυψη των ζημιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Όπως είπε, η τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει ένα κονδύλι 3 δισ. ευρώ για άμεσες και μη επιστρεπτέες ενισχύσεις με προϋπόθεση την διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για άμεση ενίσχυση στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, από 2.000 ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις έως 100.000 ευρώ, σημειώνοντας πως πρόκειται για “απλό κανόνα” σε αντίθεση με τους “δαιδαλώδεις κανόνες που απέκλεισαν τη μεγάλη πλειοψηφία από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής”. Συγχρόνως, επισήμανε ότι η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις ήταν 1 δισ ευρώ, ενώ τελικά έφτασε το μισό ποσό και μόλις 50.000 επιχρήσεις, ενώ υποστήριξε πως με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο ποσό των επιδοτήσεων θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία. Στη συνέχεια πρότεινε ένα πρόγραμμα εγγυήσεων αντίστοιχο του “Ηρακλή”, στη βάση της αξιοποίησης του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Όπως είπε, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι “απογοητευτικά” αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ωφεληθεί είναι μόλις 2.000 και η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τις 10.000. Το πρόγραμμα εγγυήσεων αυτό, πρότεινε να καλύψει σε ποσοστό από 80 έως και 100% δάνεια για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σε τομείς όπως την εστίαση, τον τουρισμό, τα εμπορικά καταστήματα και άλλες εποχικού χαρακτήρα. Επιπρόσθετα κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα το “έτοιμο νομοσχέδιο” που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μικροπιστώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες. Επίσης, στα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα τον ισχύοντα συντελεστή– με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, λόγω της μείωσης του τζίρου τόσο από τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού όσο και από τη μειωμένη ζήτηση.Όσον αφορά τον τουρισμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ που θα καλύψει κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, έως 2.500.000 πολίτες και στην επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου με επιπλέον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αναστολή του τέλους διαμονής για την τρέχουσα χρονιά με κόστος 30-40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τον αγροτικό τομέα, πρότεινε άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. \ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα αλλά και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, ο Ν. Παππάς τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησής τους, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ στηλίτευσε ως “ανεξήγητη επιλογή” της κυβέρνησης το γεγονός ότι “έχουν παγώσει”. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να επανεκκινήσει και το πρόγραμμα Φιλόδημος προκειμένου να επιστρέψει η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα επίπεδα που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο τομεάρχης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η οικονομία έχει ανάγκη μια “μεγάλη δημόσια παρέμβαση” και όχι την “αδράνεια” και τη λογική “ανοσίας της αγέλης”.

Ε. Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να αφήσουμε την ύφεση να ξεφύγει

Την αποδόμηση των μέτρων 24 δισ. της κυβέρνησης επιχείρησε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναλύοντας παράλληλα τις προτάσεις χρηματόδοτησης που περιέχονται στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι2. Όπως είπε, η ΝΔ θεωρεί “σοβαρή πολιτική” τα μέτρα 24 δισ. που πρότεινε, ενώ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει ξαφνικά για “λεφτόδεντρα”. Συγκεκριμένα, επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα 24 δισ. ουσιαστικά δεν υπάρχουν, αναλύοντας πως τα μέτρα που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση και δεν δημιουργούν απαιτήσεις σε επιχειρήσεις και άτομα είναι μόλις 8,5 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. αφορούν τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας. Πλέον αυτών, υπολογίζονται, όπως είπε, άλλα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και 3,1 δισ. που αφορούν εγγυήσεις και αναστολές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πως περιμένει ότι οι πληττόμενοι από την κρίση επιχειρηματίες και πολίτες θα έχουν “λεφτόδεντρα” για να τα ξεπληρώσουν. Για τα υπόλοιπα, σημείωσε πως η κυβέρνηση υπολογίζει την θεωρητική “θετική επίδραση” των μέτρων καθώς και μέτρα 4 δισ. που θα πάρει στο μέλλον.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε και πάλι στο μαξιλάρι των 37 δισ. που έχει αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάποιο μέρος τους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, όπως την προγραμματισμένη έκδοση νέων τίτλων από τον ΟΔΔΗΧ αλλά και τον αναπροσανατολισμό των ΕΣΠΑ ή και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν αποφασιστεί ήδη, όπως το SURE. Σε αυτό το σημείο, επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει πίεση προκειμένου η κατανομή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων να γίνει ανάλογα με την ανάγκη που έχει η κάθε χώρα, έτσι ώστε να πάρουν περισσότερα χρήματα οι χώρες του νότου. Ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτεταμένα και στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνοντας πως κανείς μπορεί να δει το ποτήρι “μισογεμάτο” αλλά και “μισοάδειο”. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η γαλλογερμανική πρόταση προκαλεί τρεις “ρωγμές” στην υπάρχουσα κατάσταση, καθώς: αφορά μεταβιβάσεις πόρων και όχι δάνεια, προτείνει η κατανομή να γίνει με βάση τις ανάγκες και όχι το ΑΕΠ και τέλος περιλαμβάνει μια σχετική αμοιβαιοποίηση του κόστους.

Ωστόσο, ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρει ως αρνητικά την αντίδραση των τεσσάρων χωρών που κατέθεσαν αντιπρόταση χωρίς τις τρεις καινοτομίες και ότι τα ποσά είναι μικρά σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Μ. Βρετανία. Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, υποστηρίζει μεν τις θέσεις Μακρόν και Μέρκελ, αλλά όχι με “φανατισμό και αυταπάρνηση”, ενώ υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο οι χώρες του νότου θα έχουν πολύ μεγάλο χρέος σε σχέση με το Βορρά και γι’ αυτό χρειάζεται μια “προοδευτική συμμαχία” σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Κλείνοντας, ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως βασικό στόχο τη συγκράτηση της μείωσης του ΑΕΠ, καθώς μόνο έτσι θα αποφευχθεί να μπει η χώρα και πάλι στο φαύλο κύκλο “ύφεση, μεγάλο χρέος, μέτρα”. “Δεν πρέπει να αφήσεις την ύφεση να ξεφύγει” είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι απάντηση σε καμία ερώτηση”.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εννέα παραδείγματα ενίσχυσης από το «Μένουμε Όρθιοι»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε εννέα παραδείγματα που, όπως είπε, «αναδεικνύουν την εφαρμογή των μέτρων που προτείνουμε, σε αντιδιαστολή με τα μέτρα που εφαρμόζει ή εξαγγέλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας υπολογίσει την ενίσχυση που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε επιχείρηση». Στα παραδείγματα, τα ποσά αφορούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

-Ειδικότερα, για αυτοαπασχολούμενο που διατηρεί γραφείο εκτός της οικίας του ή κατάστημα, παντρεμένος με 1 παιδί με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ του αναλογεί συνολική ενίσχυση 5.900 ευρώ. Συγκεκριμένα: 2.000 ευρώ από μη επιστρεπτέα ενίσχυση, 2.800 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, 1.100 ευρώ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Αντίθετα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, «προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά κι αυτή είναι ασαφής και άγνωστη, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιους αφορά και πόσο”.

-Για την περίπτωση δικηγόρου με έδρα την κατοικία του, παντρεμένη χωρίς παιδί, με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, η συνολική ενίσχυση που του αναλογεί, με βάση τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι 3.500 ευρώ : 2.400 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και 1.100 ευρώ από την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Από τα μέτρα της ΝΔ η μόνη πρόβλεψη είναι η μείωση προκαταβολής φόρου που είναι άγνωστη, είπε.

-Για την περίπτωση εργαζόμενης σε πληττόμενη επιχείρηση που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε «καμία μείωση του εισοδήματός της» και θα είχε «προστασία της θέσης και των όρων εργασίας της». Με τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε, θα έχει «μείωση του μισθού της κατά 20%».

-Στην περίπτωση ενός εποχικά εργαζόμενου με 2 παιδιά, του αναλογούν 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τα μέτρα της κυβέρνησης 1.920 ευρώ από επιδόματα ανεργίας.

-Σε καλλιτέχνη εργαζόμενη με 2 παιδιά που δεν θα καταφέρει να βρει δουλειά Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της αναλογούν 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ενώ από τα κυβερνητικά μέτρα 1.000 ευρώ από πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας “που μέχρι στιγμής είναι γενική εξαγγελία”.

-Στην περίπτωση επισφαλώς εργαζόμενου άγαμου χωρίς παιδιά, του αναλογούν 1.600 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως «κανένα έσοδο» από την κυβέρνηση.

-Για κτηνοτρόφο παντρεμένο με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000 ευρώ , με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ του αναλογούν συνολικά 5.000 ευρώ : 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ενίσχυση με βάση μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 1.800 ευρώ . Με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, είπε, του αναλογεί συνολικά 720 ευρώ από την ενίσχυση με βάση μέσο εκτιμώμενο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

-Σε επιχείρηση εστίασης με 10 εργαζόμενους με 12.000 ευρώ κέρδη το 2019, αναλογεί με βάση το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Κάλυψη 40% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 28.500 ευρώ, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%: 1.440 ευρώ , μη επιστρεπτέα ενίσχυση:20.000 ευρώ , ενίσχυση ζήτησης λόγω μειωμένου ΦΠΑ στο 6% και ενίσχυση ζήτησης λόγω πακέτου εσωτερικού τουρισμού. Σύνολο 49.940 ευρώ, συνολική καθαρή (χωρίς δάνεια) ενίσχυση 49.940 ευρώ. Με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, είπε ότι δεν θα έχει «καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων», μείωση προκαταβολής φόρου είναι άγνωστη, ενίσχυση ζήτησης (αλλά μικρότερη) λόγω μειωμένου ΦΠΑ για καφέ και αναψυκτικά στο 13%, επιστρεπτέα προκαταβολή: 8.000 ευρώ. Σύνολο 8.000 ευρώ , αλλά 0 ευρώ σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης.

-Ακόμη, για επιχείρηση Λιανικής/Χονδρικής με 4 εργαζόμενους με μηδενικά κέρδη το 2019 που ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η ιδιοκτήτρια είναι έγγαμη με 2 τέκνα, η συνολική ενίσχυση και το σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης, με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 18.880 ευρώ : 3.200 ευρώ από το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης, κάλυψη του 40% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του: 7.680 ευρώ, μη επιστρεπτέα ενίσχυση: 8.000 ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε, “καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, επιστρεπτέα προκαταβολή 4000 ευρώ, σύνολο 4.000 ευρώ και μηδενικό σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης”.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι από τα εννέα παραδείγματα αναδεικνύεται «σαφής και καθοριστική διαφορά με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Αλ. Χαρίτσης: Πίσω από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ζωές και πραγματικές ανάγκες.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε τη σημασία αυτών των παραδειγμάτων, “γιατί μας κάνουν να θυμηθούμε κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πίσω από όλες τις δημοσιονομικές αναλύσεις και τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, πάντα υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ζωές και πραγματικές ανάγκες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες εκπροσώπους επαγγελματικών και συνδικαλιστικών ενώσεων και παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν για να φτάσουμε στη σημερινή παρουσίαση». Πρόσθεσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί, σχολιάζοντας ότι «και σήμερα δείξαμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να μείνουμε πραγματικά όρθιοι».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο
24 Νοεμβρίου, 2024
Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Κηφισίας
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: 38.000 πολίτες ψήφισαν έως τις 14:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Φθιώτιδα: Ο δυνατός αέρας αναποδογύρισε σκάφος
24 Νοεμβρίου, 2024
Σοβαρό τροχαίο στις Σέρρες
24 Νοεμβρίου, 2024
Σίσσυ Χρηστίδου: «Έχω βρεθεί σε θέση δημόσιου διασυρμού από τερατώδη ψέματα εναντίον μου»
24 Νοεμβρίου, 2024
Γκιουλέκας: Οι Έλληνες ξέρουν να επιλέγουν πάντα το δρόμο της τιμής και της εθνικής αξιοπρέπειας
24 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά σε εστιατόριο στη Γλυφάδα
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: 21.465 πολίτες ψήφισαν έως τις 12:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Γκλέτσος – «Το κόμμα να βγει ενωμένο και μεγαλύτερο»
24 Νοεμβρίου, 2024