Το κρισιμότερο ίσως διάστημα μετά την λήξη του lockdown, αρχίζει σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς ξεκινά η 5η φάση της απελευθέρωσης από τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στα μέσα του μήνα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σαιζόν στη χώρα.
Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στις εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε για την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν, η οποία προβλέπει μία σημαντικότατη ένεση ρευστότητας, ύψους 32 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης – αν όλα πάνε καλά και πάρει την ομόφωνη έγκριση των χωρών μελών.
Με δεδομένο το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με την επιδίωξη της Αθήνας για άμεση και όχι σταδιακή αποδέσμευση των κονδυλίων από τον Ιανουάριο του 2021 και σε βάθος 3ετίας.
Τότε, τον Οκτώβριο, δηλαδή, εκτιμά και το οικονομικό επιτελείο, ότι θα μπορεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για μειώσεις φόρων και εισφορών τις οποίες λόγω της υγειονομικής κρίσης, «πάγωσε» η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι δημοσιονομικές μεταφορές θα αφορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό επιχορηγήσεις και όχι δανεισμό, ενώ τα δάνεια, θα χρηματοδοτηθούν από χρέος με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Επιπρόσθετα, το νέο χρέος που θα προκύψει, ύψους περίπου 9 δις ευρώ, θα έχει μακροχρόνιο ορίζοντα λήξης, τουλάχιστον 20 ετών με πιθανή δυνατότητα περαιτέρω χρονικής μετάθεσής της.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα ανάλογο μοντέλο με το κατά γενική ομολογία πετυχημένο «μοντέλο Τσιόδρα» στην πανδημία, για την διαχείριση του προγράμματος των 32 δις ευρώ. Αν και τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνει η κυβέρνηση, ένα μεγάλο βάρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης θα αναλάβει η ειδική επιτροπή Οικονομολόγων που συνεστήθη με απόφαση του πρωθυπουργού κι έχει επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Η επιτροπή ήδη, πριν ακόμα από την κρίση του κορωνοϊού, είχε ξεκινήσει την εκπόνηση ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τότε, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε τονίσει πως η επιτροπή θα εισηγηθεί ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα εξασφαλίζει ευημερία για όλους τους πολίτες και θα έχει στο επίκεντρο τις ψηφιακές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή. Θα εστιάσει συγκεκριμένα σε: ενέργεια και φυσικό περιβάλλον, τουρισμό και αγροδιατροφικό τομέα, μεταποίηση, μεταφορές και logistics, ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και κράτους, καινοτομία, εκπαίδευση και πολιτισμό.
Στην επιτροπή, πέραν του κ. Πισσαρίδη, συμμετέχει ως επικεφαλής ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και συντονιστικό ρόλο έχουν ο καθηγητής του London School of Economics, Δημήτρης Βαγιανός και ο καθηγητής του Yale, Κωνσταντίνος Μεγήρ. Όλοι τους πλαισιώνονται από άλλους καθηγητές κι εμπειρογνώμονες για θέματα της οικονομίας, όπως οι Αρίστος Δοξιάδης, Νίκος Καραμούζης, Φοίβη Κουντούρη, Αλέξανδρος Κρητικός, Διομήδης Σπινέλλης, Πάνος Τσακλόγλου και άλλοι.