Νέα κρίση στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Κοτζιά προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις περί την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία.
Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει την ενόχλησή της για τις σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού των Εξωτερικών που μετά τα όσα υπαινίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών για τις αρνητικές εισηγήσεις του κ. Κοτζιά στο να προχωρήσει το 2016 η υπογραφή της ΑΟΖ κατηγόρησε σήμερα δημοσίως τον πρώην πρωθυπουργό ότι λέει μισές αλήθειες.
«Δεν αληθεύει αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, πολύ λυπάμαι Καταφεύγει πολύ συχνά σε μισές αλήθειες να το πω έτσι. Διότι εγώ δεν τού είπα δεν το κάνουμε, εγώ τού είπα κάτι άλλο το 2016-2017. Θα κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού κλείσουμε τους κόλπους. Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα, η αιγιαλίτιδα και οι κόλποι είναι κυριαρχία» δήλωσε το πρωί στο OPEN απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί εισήγησης του τότε ΥΠΕΞ να μην προχωρήσει περαιτέρω η διαπραγμάτευση με την Ιταλία γιατί η κυβέρνηση θα δεχόταν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Ως εκ τούτου κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίαζαν νωρίτερα σχετικά με τις δηλώσεις Κοτζιά πως «η θέση του Νίκου Κοτζιά, την οποία έκανε αποδεκτή ο Αλέξης Τσίπρας (για την περίοδο από το 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018) ήταν ότι μία συμφωνία που περιείχε τους γνωστούς συμβιβασμούς τόσο στο θέμα της επήρειας των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων όσο και στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων της Ιταλίας δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα».
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζαν ότι τότε δεν υπήρχε η σημερινή πίεση των τουρκικών μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και το παράνομο τουρκολιβυικό Σύμφωνο και οι απειλές για γεωτρήσεις, αντιθέτως υπήρχε μία μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή. Τονίζουν επίσης ότι τότε η αντιπολίτευση δεν στήριζε καμία πρωτοβουλία στα εθνικά θέματα κάτι που είχε φανεί με τις εθνικιστικές θέσεις που είχε υιοθετήσει για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το θέμα των 8 Τούρκων και τη Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.
Σημειώνουν πως «στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Νίκου Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και σε μεταγενέστερη φάση σε άλλες περιοχές, την οποία και παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2018 με σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ως γνωστόν μετά την παραίτηση Κοτζιά για πολιτικούς και συνταγματικούς λόγους η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε να κινηθεί με νομοθετική διαδικασία και όχι με Προεδρικά Διατάγματα και μάλιστα η προώθησή της ανακοινώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ωστόσο δεν προχώρησε καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές.