Κουμουτσάκος: Η διαδικασία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνεται ακόμα πιο σύνθετη

Η επερχόμενη διαπραγμάτευση για νέο κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρώπη, η ανάγκη αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος μετά την πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, παρατήρησε ότι «στην εποχή αυτή της πανδημίας είναι σημαντικό το πώς θα προστατέψουμε και τις τοπικές κοινωνίες και τους μετανάστες και η πρόκληση αυτή χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια».

Σε αυτή τη νέα φάση, συνέχισε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά την πολιτική μας και να διαχειριστούμε τις νέες αφίξεις, βάζοντάς τες σε καραντίνα. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε πολλούς χώρους καραντίνας, καλά οργανωμένους για να προστατεύσουμε αυτούς που φτάνουν αλλά και όσους ζουν στα νησιά.

Αυτή είναι η διαρκής προτεραιότητα, αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα. Η όλη διαδικασία της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνεται ακόμα περισσότερο σύνθετη».

Ο κ. Κουμουτσάκος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Οπότε πρέπει να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία και να αναθεωρήσουμε την Κοινή Δήλωση», συμπλήρωσε. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει «τεράστιο βάρος με τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της» και η χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι σημαντική «αλλά δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο πώς η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία.

Θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές ή το αντίστροφο». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι και άλλες ιδέες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, όπως οι κοινές επιχειρήσεις Frontex και Τουρκίας στο Αιγαίο «και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διαπραγμάτευση αυτή, παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, «επιδιώκουμε να αντισταθμίσουμε ή να εξισορροπήσουμε την αρχή της κοινής ευθύνης με την αρχή της απτής και αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Αυτός θα είναι ο κύριος στόχος της διαπραγματευτικής μας στρατηγικής».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στη Δράμα
22 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει»
22 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Κολυδά
22 Νοεμβρίου, 2024
Το 24ωρο της Ειρήνης Μουρτζούκου στα χέρια των αστυνομικών
22 Νοεμβρίου, 2024
Παγκόσμιος συναγερμός μετά την προειδοποίηση της Μόσχας – «Επικίνδυνη κλιμάκωση»
22 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Πατέρας βίαζε την κόρη του από 13 ετών, την εξέδιδε και τραβούσε βίντεο ενώ την κακοποιούσαν
22 Νοεμβρίου, 2024