Το Project F.INN, Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων είναι μια πρωτοβουλία του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» η οποία υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» έχει ως στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Το Πανεπιστήμιο Rutgers, του Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός του κέντρου F.INN στην Ελλάδα έτσι ώστε να αποτελέσει κέντρο αναφοράς και αριστείας για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.
Το Project F.INN φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν «κόμβο», που θα συνδέσει όλους τους συντελεστές του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, προσφέροντας εξειδίκευση και πρακτικές λύσεις σε νεοφυείς αλλά και εδραιωμένες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.
Κύρια αποστολή του κόμβου θα είναι η προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της αγροτικής και διατροφικής βιομηχανίας μέσω της ενδυνάμωσης των ικανοτήτων των νέων επιχειρηματιών τροφίμου, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αναπτύξουν και να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και να αξιοποιήσουν τις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες της αγοράς. Το Project F.INN θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία και ανάπτυξη επιτυχημένων επιχειρήσεων και για την περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο.
Η προγραμματική μελέτη του Project F.INN έχει ανατεθεί σε σύμπραξη εταιρειών, υπό την ηγεσία της Seven Sigma και συμμετέχουσες τις KiNNO Consultants, Wide Strategy και MITEF Greece. Η σύμπραξη υποστηρίζεται συμβουλευτικά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Η υλοποίηση της προγραμματικής μελέτης, ξεκίνησε το Μάιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Περιλαμβάνει 2 φάσεις – την αξιολόγηση της αγοράς και την υλοποίηση της μελέτης – κατά τις οποίες η σύμπραξη θα:
A. Αξιολογήσει τις ανάγκες της αγοράς και θα διερευνήσει τις διεθνείς καλές πρακτικές
B. Καθορίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κέντρου
Γ. Αναπτύξει το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του κέντρου F.INN
Δ. Εκπονήσει το επιχειρηματικό σχέδιο για την έναρξη του κέντρου
Το στάδιο της αξιολόγησης ήδη ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, με την σύμπραξη να προσεγγίζει μέσω διαδικτυακής έρευνας, ομαδικών συζητήσεων και προσωπικών συνεντεύξεων περισσότερα από 5.000 ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να αποτυπωθούν και να αναλυθούν οι ανάγκες της αγοράς.