Ανασχηματισμός: Από θέμα ημερών, σε θέμα εβδομάδων – Γιατί το Μαξίμου άλλαξε ρότα

Σε κατάσταση αγωνίας θα παραμείνουν για κάποιες εβδομάδες – άγνωστο πόσες – οι υπουργοί, υφυπουργοί αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργός, ώρες μετά την πυροδότηση των σχετικών σεναρίων από τον ίδιον, επιχείρησε να βάλει φρένο στη σχετική φημολογία, η οποία συνοδεύτηκε και από έντονη ονοματολογία.

Αντιλαμβανόμενος, προφανώς, τον κίνδυνο παράλυσης του κυβερνητικού έργου και μάλιστα πριν ακόμα ξεκαθαρίσει τί πρόκειται αν συμβεί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε σήμερα ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντςα σε στενούς του συνεργάτες, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν βέβαια στο μεσοδιάστημα δεν προκύψουν νέα δεδομένα που θα προκαλέσουν αναδίπλωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στο Ισραήλ, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι “συνήθως παίρνω τις αποφάσεις μου στα βουνά, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι”, προσθέτοντας ότι η σωστή λέξη δεν είναι ανασχηματισμός αλλά διορθωτικές κινήσεις. .

Ο κ Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εν όψει τόσο των εξελίξεων στην Ε.Ε για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και σε αυτό των εθνικών θεμάτων, με τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Ως εκ τούτου, θα προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές.

Το ερώτημα, μετά την τελευταία εξέλιξη, είναι πότε θα συμβεί αυτό.

Οπως και να έχει, το το κλίμα φέρεται να είναι βαρύ για τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στον οποίον, παρ ότι αναγνωρίζεται εργατικότητα, “χρεώνεται” η υπόθεση των ΚΕΚ, αλά και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, από τις επιδόσεις του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένο. Για τη θέση του κ. Βρούτση, ως επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο του στο συγκεκριμένο πόστο.

Κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αν δεν θα πρέπει να προεξοφλείται η εξοδός του από την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά και υπουργοί που κατέχουν κρίσιμα πόστα όπως ο ΥΠΟΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς θεωρείται και ο κ. Βασίλης Κικίλιας, που ωστόσο, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατόπιν συνεννόησης μαζί του, ενώ πολύ ικανοποιημένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου από τις επιδόσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που ολοκλήρωσε σε χρόνο ¨μηδέν” τον ψηφιακό ανασχηματισμό του κράτους, του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, που επίσης χειρίστηκε με μαεστρία την ψήφο των ομογενών, ενώ έχει κατακτήσει έναν λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στις θέσεις του αναμένεται να παραμείνουν, εξάλλου, οι υπουργοί Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστης Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για ενδεχόμενο “σπάσιμο” των δύο τελευταίων αυτών υπουργείων.
Πολύ συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την παραμονή ή μη στο ίδιο πόστο, της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Οι πληροφορίες του Newsique, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πολύ καλό κλιμα και, εκτός απροόπτου, δεν σχεδιάζεται μετακίνησή της.

Αμετακίνητη, εξάλλου, θεωρείται η ισχυρή τριάδα του Μεγάρου Μαξίμου, και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη διαχειρίζονται όλες τις δύσκολες αποστολές. Ενα ερωτηματικό που ωστόσο μάλλον έχει απαντηθεί λόγω της συγκυρίας είναι αν θα παραμείνει στο πόστο του ο νυν υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται στους υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος, όπου θα γίνει κανονικό “σάρωμα”, προκειμένου αφενός να δουν την έξοδο βουλευτές και στελεχη που δεν επιβεβαίωσαν τις κυβερνητικές προσδοκιες και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε πρόσωπα να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που δεν απέδωσαν όσα περίμενε ο Πρωθυπουργός και δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024