Κατά την επίσκεψή του σήμερα (16 Σεπτεμβρίου) στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε επαφές με τον ομόλογό του, Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας και άλλοτε υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας σημειώνεται ότι είχαν συναντηθεί προσφάτως και στο Ελσίνκι.
Η Ελλάδα εμφανίζεται στην παρούσα φάση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του διαλόγου με τη Γερμανία. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η Γερμανία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020.
Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σε συνδυασμό και με την έλευση μιας νέας Κομισιόν στην κεφαλή της οποίας θα βρίσκεται πια μια Γερμανίδα (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), το επαπειλούμενο Brexit, αλλά και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2020-2027 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο κ. Δένδιας στο Βερολίνο.
Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείψουν και όλα τα «νεώτερα» από το καυτό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, «νεώτερα» στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται προφανώς η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (μια παραβατική συμπεριφορά που συνεχίζεται απτόητη παρά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις), το προσφυγικό-μεταναστευτικό (υπό το φως των πρόσφατων επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας αλλά και των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά), και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τη γερμανική πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «επικίνδυνη» τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας μάλιστα δύο πράγματα: το γεγονός ότι χρειάζεται «αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος», όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και προσήλωση ως προς την ανάγκη «πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016».