Δύσκολη μάχη με μακρύ ορίζοντα υλοποίησης στην Ε.Ε. – Τί ζητάει η Ελλάδα

Ξεκίνησε η μάχη των μαχών για την πρόταση της Κομισιόν να δημιουργηθεί Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δις ευρώ, αλά και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Οι “Βόρειοι” και οι “Νότιοι” αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η οποία, θα είναι η τελευταία – εκτός απροόπτου – που πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η επόμενη, κατά την οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το ύψος, τον τρόπο και τα ποσά που θα λάβει η κάθε χώρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, θα γίνει στις 9-10 Ιουλίου, δια ζώσης.

«Η τηλεδιάσκεψη … ξεκίνησε», ανήγγειλε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που είναι ικανοποιημένες από την πρώτη κατανομή που προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόσο η χώρα μας όσο και η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ζητούν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας να δοθεί με τη μορφή των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων, τα οποια θα δημιουργήσουν ασφυκτική πίεση στις εθνικές οικονομίες.

Στον αντίποδα, η Αυστρία,η Ολλανδία,η Δανία,η Φινλανδία και η Σουηδία ασκούν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να μειωθεί το ποσόν των επιχορηγήσεων και αντιστοίχως να αυξηθεί εκείνο των δανείων, με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών όρων για ην έγκριση των προγραμμάτων.

Χθες, σε συναντηση που είχε με κυβερνητικούς βουλευτές, η Καγγελάριος Μέρκελ, στην ουσία απέκλεισε την πιθανότητα να εξευρεθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο πολυπόθητος συμβιβασμός, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω πολυπλοκότητας των θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται αποφασισμένος να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου ενώ αναμένεται να θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έχοντας υπογραμμίσει ότι την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. ζητώντας η ευρωπαϊκή αντίδραση να μην μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, παραδέχονται οι συζητήσεις είναι δύσκολες, το χάσμα μεταξύ της πρότασης της Κομισιόν και των θέσεων αρκετών χωρών μεγάλο και ο δρόμος μέχρι την εισρροή των κονδυλίων στα εθνικά ταμεία, μακρύς.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το πρώτο μήνυμα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που επέλεξε ο Τραμπ για πρέσβειρα στην Ελλάδα
11 Δεκεμβρίου, 2024
Αστυνομικός Βουλής: Οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό το dark web για τη διανομή πορνογραφικού υλικού
11 Δεκεμβρίου, 2024
Γουόλτς: Zωτικής σημασίας η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
11 Δεκεμβρίου, 2024
Λουίτζι Μαντζιόνε: Επεισοδιακή η προσαγωγή του στο δικαστήριο
11 Δεκεμβρίου, 2024
Πυρηναία: Αγνοείται ζευγάρι Ισπανών
11 Δεκεμβρίου, 2024
Καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική καταδίωξη με αστυνομικό
11 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο
11 Δεκεμβρίου, 2024
Ζαχαράκη: «Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο»
11 Δεκεμβρίου, 2024
Πιερρακάκης: Σχολικό μάθημα η διαχείριση του διαδικτύου και των social media
11 Δεκεμβρίου, 2024
Αστυνομικός Βουλής: «Βλέπαμε τα παιδιά με μελανιές και σπασμένα χέρια»
11 Δεκεμβρίου, 2024