Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα τεχνικά κλιμάκια για τη βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.
Από τη μία πλευρά οι δανειστές ζητούν την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων κυρίως εισοδηματικών για να κλειδώσει ένας οφειλέτης τον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων που θέλει να καθιερώσει η ελληνική πλευρά.
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, έχει ως στόχο την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.
Θεωρείται απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα στο πλέγμα των αλλαγών που θα ισχύσουν για τη νέα πάγια ρύθμιση, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου στη βουλή.
Οι θεσμοί δεν έχουν ουσιαστικά αντιρρήσεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αλλά επιμένουν να υιοθετηθούν όχι μόνο αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ακόμα και για όσους ρυθμίζουν έως 12 δόσεις!
Ακόμα πιο άγρια είναι η κόντρα για την αποτίμηση των 120 δόσεων, αφού ειδικοί τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες, εφοδιασμένοι με στοιχεία και υπολογισμούς σε excel, επιμένουν ότι ο Προϋπολογισμός θα χάσει την επόμενη χρονιά περίπου 200 εκατ. Ευρώ.