Το απόγευμα της Δευτέρας στο Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του ΥΠΕθΑ επικρατούσε πολεμικός συναγερμός.
Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ βρίσκονταν εκεί για να διατάξουν τον απόπλου έξι πολεμικών πλοίων αλλά και να θέσουν σε κατάσταση ετοιμότητας κρίσιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η κινητοποίηση κρίθηκε αναγκαία γιατί ο μισός ίσως και παραπάνω τουρκικός στόλος είχε συγκεντρωθεί στον ναύσταθμο του Ακσάζ που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Ολα αυτά την ίδια περίπου ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου παρίστανε τον διαλλακτικό δίπλα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Η κυρίαρχη εκτίμηση για τη συγκέντρωση τόσο πολλών ναυτικών μονάδων ήταν ότι το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να δώσει κάποια απάντηση στη Λιβύη μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τουρκικές θέσεις στην αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη κανείς όμως δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ρισκάρει με τον Ερντογάν.
Το ενδεχόμενο να επισπεύσει την αποστολή κάποιου ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του Καστελλόριζου ή νοτίως της Κρήτης δεν μπορεί από κανέναν να αποκλειστεί. Γι αυτό και η κινητοποίηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν άμεση Από τη στιγμή που τα τουρκικά πολεμικά πλοία ξεμυτισαν από τα Δαρδανέλια σήμανε συναγερμός και η κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για να μην πούμε επιφυλακής εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Πηγή: Realnews