Oι θεσμοί κατά την τελευταία αξιολόγηση παρουσίασαν στον κ. Σταϊκούρα τελευταία μοντέλα πρόβλεψης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα οποία η εικόνα εμφανίζεται να χειροτερεύει ακριβώς την περίοδο που μετά την άρση του λοκντάουν οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εμφανίζουν σαφή βελτίωση.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, η καθίζηση του τουρισμού προβλέπεται ότι θα υποκινήσει ένα έντονο κύμα νέας μείωσης της ζήτησης και της γενικής οικονομικής δραστηριότητας ως το τέλος του 2020, σύμφωνα με το circogreco.gr.
Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει σε αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία από τους θεσμούς της ΕΕ διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας αυτές τις μέρες, στις επώδυνες διαβουλεύσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της τελευταίας μέσω τηλεδιάσκεψης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να ληφθεί άμεσα η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές και μεταδίδει το circogreco.gr, καταγράφτηκε σαφής απροθυμία των θεσμών να αποδεχτούν τις εξηγήσεις που παρέχει η Αθήνα για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η απροθυμία αυτή οφείλεται σε δημοσιονομικά δεδομένα της Eurostat και του ESM, τα οποία δείχνουν ότι η υφεσιακή τάση που καταγράφεται λόγω της πανδημίας στη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό είχε δώσει ενδείξεις πριν το λοκντάουν. Μάλιστα οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι το πρόβλημα είχε επισημανθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν την εμφάνιση της πανδημίας και η απάντηση που είχε τότε δοθεί από την Αθήνα ήταν ότι οι όποιες αποκλίσεις και η υφεσιακή τάση που πρωτοεμφανίστηκε το δ΄ τρίμηνο του 2019 θα υποχωρούσαν λόγω της αυξημένης ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος το φετινό καλοκαίρι, όπως έδειχναν οι προκρατήσεις του 2020.
Βεβαίως η γενική καθίζηση των εσόδων από τον τουρισμό, τόσο ως συμβολή στο ΑΕΠ του 2020 όσο και ως συνάλλαγμα, έχει κάνει δραματική την εικόνα των νέων δεδομένων, με αποτέλεσμα γενική εικόνα σοβαρής επιδείνωσης των δημοσιονομικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το circogreco.gr, οι θεσμοί κατά την τελευταία αξιολόγηση παρουσίασαν στον κ. Σταϊκούρα τελευταία μοντέλα πρόβλεψης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα οποία η εικόνα εμφανίζεται να χειροτερεύει ακριβώς την περίοδο που μετά την άρση του λοκντάουν οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εμφανίζουν σαφή βελτίωση. Στην Ελλάδα, αντίθετα, η καθίζηση του τουρισμού προβλέπεται ότι θα υποκινήσει ένα έντονο κύμα νέας μείωσης της ζήτησης και της γενικής οικονομικής δραστηριότητας ως το τέλος του 2020.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεγάλη ανησυχία στους θεσμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίστηκε τις τελευταίες μέρες στον κ. Σταϊκούρα. Μάλιστα, ακριβώς αυτή η ανησυχία είναι που οδήγησε σε αποτυχία την αξιολόγηση, με τα δύο μέρη, Αθήνα και Βρυξέλλες, να αφήνουν ανοιχτούς πολλούς λογαρισμούς για το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα στα άλλα για το πρόγραμμα-γέφυρα μετά την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της 1ης κατοικίας αλλά και το πτωχευτικό δίκαιο, που ενώ αναμενόταν άμεσα πάει για αργότερα με γενικευμένη διαφωνία Ελλάδας-θεσμών σχετικά με τις ρυθμίσεις του.
Σε τέτοιες συνθήκες ο κ. Σταϊκούρας, σε πλήρη συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου διεβίβασε στους συνομιλητές του ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί ευρύτερο πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας την επόμενη διετία 2021-2023, εφ’ όσον κατορθωθεί τελικά να ληφθεί απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Πηγή: circogreco.gr