Επικυρώθηκε η πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής, επίσης ομόφωνα, ενέκρινε και τυπικά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής θα αποτελείται από 25 μέλη -κατά αναλογία κομμάτων- και θα υποβάλει τις προτάσεις της εντός εξαμήνου από τη συγκρότηση της. «Το μήνυμα της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Είναι μήνυμα ενότητας των Ελλήνων και φροντίδας για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου που τάχθηκε υπέρ της αρχής για τη σύσταση Διακομματικής αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τους σκοπούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό, ψευδεπίγραφο και υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν κομπάζουν για αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι κάνουμε το αυτονόητο, με συνειδησιακό πατριωτικό καθήκον. Το μήνυμα της Βουλής πρέπει να είναι ομόφωνο ότι η Διακομματική Επιτροπή θέτει σε προτεραιότητα τα προβλήματα της περιοχής της Θράκης, τα προβλήματα των Ελλήνων και των μουσουλμάνων, και ότι η Ελλάδα πορεύεται με ενότητα και ταυτόχρονα με ευρωπαϊκό πνεύμα όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και ανάπτυξη της περιοχής».

Και ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε:

«Εντάσεις και ενστάσεις θεωρώ ότι είναι κατώτερες των περιστάσεων, θα ξεχαστούν, και αυτό που θα μείνει είναι η πατριωτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και η ομοφωνία όλων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης, « αναγκαίο καλό που έπρεπε να γίνει».

«Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά πρέπει, σε ένα τόσο μείζον θέμα για την ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης, να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε λόγο για «επιλογή αυξημένης σημασίας και επίκαιρου χαρακτήρα απέναντι στις πολλές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ακριτική αυτή περιοχή».

«Στόχος της Επιτροπής μας είναι τους επόμενους έξι μήνες να προτείνει πολιτικές ανάπτυξης της Θράκης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μετά την επιτυχή διαβούλευση χθες στη Σύνοδο Κορυφής και έχοντας η χώρα περίπου 70 δισ. για την επόμενη επταετία, να καταρτίσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη περιοχή που θα της επιτρέψει οριστικά να γυρίσει σελίδα. Κοινός μας στόχος είναι να προσφέρουμε τα θεσμικά και αναπτυξιακά εργαλεία στη Θράκη ώστε και να κρατήσουμε τους νέους στη περιοχή και να φέρουμε επενδύσεις. Έχουμε έξι μήνες να προτείνουμε να συμφωνήσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη της Θράκης που σήμερα το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη ώστε σε έξι μήνες να παραδώσουμε το ομόφωνο πόρισμα που θα είναι οδηγός των αναπτυξιακών εργαλείων της Θράκης», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

«Συμφωνήσαμε στη Διάσκεψη των προέδρων με αρκετές επιφυλάξεις γιατί πιστεύουμε ότι είναι επικοινωνιακό, ψευδεπίγραφο και υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης. Αρνηθήκατε την πρόταση μας για να ασκηθεί αναπτυξιακή πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η Θράκη να συμμετέχει ισότιμα», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος.

Μίλησε ακόμα για «κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης», η οποία όπως ισχυρίστηκε, με τις πολιτικές της, οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας στη περιοχή και σε υποβάθμιση της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στην Διακομματική Επιτροπή αλλά δεν θα σας δώσουμε συγχωροχάρτι. Η συμφωνία πρέπει να γίνει με τους πολίτες της Θράκης και τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς της περιοχής και όχι σε κλειστές πόρτες. Η Θράκη δεν έχει ανάγκη από συμπάθεια αλλά από μια πραγματική πατριωτική πολιτική, με προτάσεις για πραγματική ανάπτυξη και δημοκρατία και εκεί θα αναμετρηθούμε», τόνισε ο κ. Φάμελος.

«Η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει στόχο στο να αναμετρηθούμε αλλά στο να συνεργαστούμε. Να υπάρξουν προτάσεις και πολιτικές, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για να προωθήσουμε το κοινό εθνικό συμφέρον και όχι για να χαρακτηρίζουμε αντιπάλους τους εκπροσώπους της βουλής. Από κοινού πρέπει να επεξεργαστούμε πολιτικές με στόχο η Θράκη να γυρίσει σελίδα», αντέδρασε η κ. Μπακογιάννη.

«Εμείς δηλώσαμε ότι με ποιοτικούς όρους θα συμμετέχουμε, θα καταθέσουμε προτάσεις και θα αναμετρηθούμε πολιτικά. Όμως δεν θα παίρνουμε από τη ΝΔ την άδεια για να εκφράσουμε την δημοκρατική μας άποψη», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση, όμως όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα αφορά μόνο τη Θράκη αλλά το σύνολο της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας».

«Η Επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία των προβλημάτων και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών ώστε να τους δώσουν μια νέα προοπτική», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε «προμήνυμα τις σημερινές αντιδράσεις στην επιτροπή για το τι θα ακολουθήσει στην Επιτροπή», και τόνισε «την ανάγκη να υπάρχει ενότητα ώστε να βρεθούν λύσεις για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής και όχι να υπάρχουν κόντρες με μικροκομματικές λογικές».

Για την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή, ώστε το πόρισμα της να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη και ολιστική αναπτυξιακή λύση για ολόκληρη τη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, μίλησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ζωή Ράπτη, σημείωσε ότι «η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής δεν είναι μια διαδικασία ήσσονος σημασίας ούτε γίνεται με μικροκομματικές λογικές».

«Η κυβέρνηση απέδειξε με την πρόταση της αυτή ότι επικεντρώνεται στα σημαντικά με έργα και όχι με λόγια. Είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη της περιοχής και είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων των κομμάτων γιατί κρίνεται η εθνική επιβίωση της χώρας», ανέφερε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βρέφος στην Άμφισσα γεννήθηκε νεκρό με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα καταγγέλουν οι γονείς
23 Νοεμβρίου, 2024
Αποθήκη – οπλοστάσιο στο Παγκράτι: Την Τρίτη απολογείται ο 49χρονος – «Γρίφος» το προφίλ του, ψάχνουν το παρελθόν του
23 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αυτό το στοιχείο δεν την ενοχοποιεί», απαντά η δικηγόρος της για το ότι παρίστανε την Πόπη
23 Νοεμβρίου, 2024
Πυρκαγιά σε ταβέρνα στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων – Ζημιές και μεταφορά του ιδιοκτήτη στο νοσοκομείο
23 Νοεμβρίου, 2024
Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν την Ήπειρο το βράδυ – 26 κοπές δέντρων και επεμβάσεις της πυροσβεστικής, χωριά χωρίς ρεύμα
23 Νοεμβρίου, 2024
Χριστούγεννα 2024: Ποια ημέρα πέφτουν φέτος – Όλες οι αργίες του 2025
23 Νοεμβρίου, 2024
Κίνημα Δημοκρατίας το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
23 Νοεμβρίου, 2024
Τα «εργαλεία» που θα ξεκλειδώσουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2026
23 Νοεμβρίου, 2024
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη – Διεθνές έγκλημα η χρήση του πυραύλου Ορέσνικ
23 Νοεμβρίου, 2024
Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Σούρα – Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του
23 Νοεμβρίου, 2024