Κακλαμάνης: «Τόσο ωμή και βάναυση παραβίαση της συνταγματικής τάξης και του κανονισμού της Βουλής δεν νομίζω ότι έχει γίνει»

«Το υπερπλεόνασμα που κληρονομήσαμε δεν ήταν του κ. Τσίπρα, αλλά του ελληνικού λαού, που με τις μεθόδους της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών τού αδειάσανε τις τσέπες», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντάκτων» για το θέμα της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το σενάριο να προταθεί για τη θέση αυτήν ο Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, επισημαίνει ότι «όταν μπορείς να εκλέξεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 250 ΝΑΙ, δεν χάνεις αυτήν την ευκαιρία».

Αναφέρεται ακόμα στην πρόταση της Ν.Δ. για την υπόθεση Novartis, το Κυπριακό, καθώς επίσης τη στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό, ενώ απαντά αναφορικά με τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για κομματοκρατία.

• Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Δ. Παπαγγελόπουλος οργάνωσε και εκτέλεσε μια «σκευωρία» ερήμην του πολιτικού του προϊσταμένου. Πόσο πειστικό ακούγεται αυτό;

Θα μου επιτρέψετε, κατ’ αρχήν, να γυρίσω το ρολόι δύο χρόνια πίσω. Τότε, δηλαδή, που ο φάκελος για τη Novartis θα έπρεπε να πάει αμελλητί στη Βουλή. Αντ’ αυτού, όπως αποδείχθηκε, προηγήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα – Κοντονή (τ. υπουργός Δικαιοσύνης) και Παπαγγελόπουλο και ακολούθως, «υπό την σκιά των νεραντζιών», οι γνωστές δηλώσεις περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από ίδρυσης του ελληνικού κράτους».

Για μένα, λοιπόν, κ. Μπασκάκη, αυτό ήταν το κορυφαίο ατόπημα. Και επειδή είμαι παλιός κοινοβουλευτικός, τόσο ωμή και βάναυση παραβίαση της συνταγματικής τάξης και του κανονισμού της Βουλής δεν νομίζω ότι έχει γίνει…

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, τυπικά μπορεί να έχετε δίκιο για το γεγονός, ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου. Η Ν.Δ., όμως, και ο αρχηγός της, ανέλαβαν –στην παρούσα φάση– να κρατήσουν μια γενναία πολιτική στάση απέναντι στον κ. Τσίπρα.

Ουδείς βέβαια είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρόκειται να προκύψει από την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης στην ειδική προκαταρκτική επιτροπή (προανακριτική). Ας μη σπεύδουμε, λοιπόν, να οδηγούμαστε σε πρόωρα συμπεράσματα. Προσωπικά, επειδή δεν έχω πλήρη γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω…

• Εχετε ταχθεί υπέρ της επανεκλογής στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Προκόπη Παυλόπουλου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, πέρα από πρόσωπα από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακούγεται για τη θέση αυτή και ένα άλλο όνομα από τη δική σας παράταξη, αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Εχει πιθανότητες αυτό το σενάριο;

Τη θέση της Ν.Δ. που θα προκύψει μετά από πρόταση του προέδρου μας κ. Μητσοτάκη θα τη μάθετε την ώρα που πρέπει. Η ώρα αυτή θα είναι αμέσως μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Είναι γνωστή η φιλία που με συνδέει με τον κ. Π. Παυλόπουλο, όπως γνωρίζω επίσης ότι το καλοκαίρι του 2015, αν δεν υπήρχαν η Ν.Δ. και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελλάδα είναι άγνωστο πού θα βρισκόταν σήμερα. Δείτε τι συμβαίνει στην Αγγλία με το Brexit και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας… Οταν μπορείς να εκλέξεις ΠτΔ, με 250 ΝΑΙ, δεν χάνεις αυτήν την ευκαιρία.

• Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι στον τομέα της οικονομίας «τρώει από τα έτοιμα» της δικής του κυβέρνησης και ότι «σαρώνει το κράτος σαν λάφυρο». Τι απαντάτε;

Το υπερπλεόνασμα που κληρονομήσαμε δεν ήταν του κ. Τσίπρα, αλλά του ελληνικού λαού, που με τις μεθόδους της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών (π.χ. μη επιστροφής ΦΠΑ) του αδειάσανε τις τσέπες. Είναι δίκαιο, λοιπόν, ένα μέρος αυτών των χρημάτων να επιστραφούν πίσω στον λαό, και αυτό θα κάνει η Ν.Δ.

Και θα συνεχίσει να το κάνει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαφωνεί στα λόγια, αλλά στη Βουλή ψήφισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επέκταση των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις. Οταν θα έρθει και το φορολογικό σχέδιο νόμου, περιμένω να δω τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για κομματοκρατία. Σήμερα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση διορίζει σε θέσεις στελέχη της Ν.Δ. ή υποψήφιους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι λέτε;

Οταν σε μια κυβέρνηση υπάρχουν υπουργοί, υφυπουργοί και γ.γ. υπουργείων, που ανήκουν στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, οι συγκεκριμένες κατηγορίες προκαλούν κάθε νοήμονα άνθρωπο. Εγώ όλες αυτές τις τοποθετήσεις θα τις κρίνω μετά από έναν χρόνο εκ του αποτελέσματος και της συμπεριφοράς αυτών των στελεχών.

• Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προεκλογικά η Ν.Δ. τη χαρακτήριζε «επαίσχυντη», αλλά σήμερα έχει ρίξει τους τόνους και ζητά από τη Βόρεια Μακεδονία την πιστή εφαρμογή της, την ώρα που υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνουν ότι «αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Τι άλλαξε;

Σας παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής. Ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους τότε κυβερνητικούς βουλευτές είχε πει: «Αν ψηφίσετε αυτήν τη συμφωνία, θέλω να γνωρίζετε ότι δημιουργείτε τετελεσμένα 100%, σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και παράλληλα δυσκολεύετε τους χειρισμούς της Ελλάδος σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.». Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει.

Ο δρόμος των Σκοπίων, που βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών ονομάστηκαν «Βόρεια Μακεδονία», προς την Ε.Ε. δεν θα είναι απρόσκοπτος… Προσωπικά, γνωρίζετε ότι ήμουν και εξακολουθώ να είμαι υπέρ της σκληρής γραμμής. Τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας θα τις αντιμετωπίσουμε μετά από χρόνια.

• Σχετικά με το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης στις διμερείς συνομιλίες κάποτε ανέφερε τη λύση δύο κρατών, κάποτε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κάποτε τη συνομοσπονδία, κάποτε τη χαλαρή ομοσπονδία. Υπάρχει πρόβλημα με την εθνική γραμμή για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουν σημασία, όσο στην Κύπρο υπάρχει στρατός κατοχής, παραβιάζοντας το άρθρο 4, της παραγράφου 1 της ευρωπαϊκής συνθήκης αλλά και νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τι θέλουν οι Τούρκοι, αλλά ότι η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα. Οχι, η εθνική γραμμή δεν έχει αλλάξει όπως προέκυψε και από την τελευταία συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη-Αναστασιάδη. Νομίζω ότι ήλθε η ώρα της συγκρότησης ενός πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής και Ασφάλειας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηλιούπολη: Η ΟΠΚΕ μπήκε στο σπίτι – Άφαντος ο άνδρας που απειλούσε τη σύζυγό του
25 Νοεμβρίου, 2024
Τι δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης για το ναυάγιο στη Σάμο
25 Νοεμβρίου, 2024
Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
25 Νοεμβρίου, 2024
Το Μεσανατολικό και η Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της G7
25 Νοεμβρίου, 2024
Επιδόματα: Νέο επίδομα 830 ευρώ - Δείτε εδώ αν το παίρνετε
Επιδόματα: Νέο επίδομα 830 ευρώ – Δείτε εδώ αν το παίρνετε
25 Νοεμβρίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
25 Νοεμβρίου, 2024
Τραγωδία στην Αχαΐα: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου
25 Νοεμβρίου, 2024
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Ο σύζυγός μου απειλεί ότι θα με σκοτώσει, επειδή του ζήτησα να χωρίσουμε»
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Ελεύθερος υπό όρους ο 34χρονος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία
25 Νοεμβρίου, 2024