Αυξήθηκε στο 80% το πρωτόκολλο επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας

Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el).

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χανιά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση 58 μεταναστών στη Γαύδο
19 Απριλίου, 2025
Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ. στην Άνθεια Αχαΐας– Τραυματίστηκε η οδηγός του αυτοκινήτου
19 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει τις απελάσεις Βενεζουελάνων μεταναστών
19 Απριλίου, 2025
Το θαύμα του Αγίου Φωτός: Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
19 Απριλίου, 2025
Ελλάδα – Ολλανδία 15-13: Στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου η εθνική πόλο των γυναικών
19 Απριλίου, 2025
Γιατί ενδεχόμενη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά μπορεί να μη φέρει την ειρήνη – Ο Τραμπ «έτοιμος» να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία
19 Απριλίου, 2025
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Τραυματιοφορέας πέθανε ενώ μετέφερε ασθενή στα Επείγοντα
19 Απριλίου, 2025
Εύβοια: Ραγίζει καρδιές το βίντεο της κόρης του 50χρονου που δολοφόνησε ο 75χρονος – «Ήσουν το όνομά μου»
19 Απριλίου, 2025
Τα ανατριχιαστικά ουρλιαχτά της συζύγου του 42χρονου που εκτελέστηκε εν ψυχρώ σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα
19 Απριλίου, 2025
Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
19 Απριλίου, 2025