145 οι νεκροί στη Βηρυτό: Αναφορές για πυραύλους – Εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βηρυτός και όλος ο Λίβανος μετά από την ισχυρότερη έκρηξη που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά την έκρηξη της Τρίτης, έφθασε σήμερα στη Βηρυτό, συνοδευόμενος από ειδική ομάδα διασωστών και μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 145 νεκρούς και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες. Την ίδια ώρα κάποιοι αναφέρουν πως είδαν drone και αεροπλάνα να πετούν στην περιοχή λίγο πριν τις εκρήξεις, ενώ ορισμένου μιλούν και για πυραύλους που είδαν να πλήττουν το λιμάνι.

300.000 χιλιάδες άστεγοι

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη καθώς το ωστικό κύμα κατέστρεψε τις προσόψεις κτιρίων, εκσφενδόνισε έπιπλα στους δρόμους και έσπασε τζάμια παραθύρων σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων στην ενδοχώρα.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 145 και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι αναζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, εν μέσω αυξανόμενη λαϊκής οργής για τις αρχές που επέτρεψαν να παραμείνει αποθηκευμένη για χρόνια μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

«Θα βρουν κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξουν την ευθύνη», δήλωσε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος οικοδόμος που πήγε στο λιμάνι σήμερα το πρωί προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Αυτή η έκρηξη ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε τη χώρα».

Τριήμερο πένθος στη χώρα

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κήρυξε σήμερα τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης, της πλέον καταστροφικής που έχει πλήξει ποτέ τη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμα από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από την οικονομική κατάρρευση και την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να κοστίσει στη χώρα 15 δισεκ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνονται οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που χρησιμοποιείται ως χημικό λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους. Ο ίδιος υποσχέθηκε εις βάθος έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, όπως δήλωσαν υπουργικές πηγές στο Reuters.

Αναφορές για πυραύλους

Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κάποιοι είδαν drones ή αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή λίγο πριν από την έκρηξη και κάποιοι κάτοικοι της Βηρυτού ισχυρίστηκαν ότι είδαν να εκτοξεύονται πύραυλοι. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι το περιστατικό οφείλεται σε επίθεση.

Λιβανέζική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η αρχική πυρκαγιά που πυροδότησε την έκρηξη προκλήθηκε από εργασίες συγκόλλησης.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοουζ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα η έκρηξη της Τρίτης να οφείλεται σε επίθεση και ότι ακόμα συλλέγει πληροφορίες.

Άνθρωποι που ένιωσαν την έκρηξη δήλωσαν ότι δεν είχαν ζήσει τίποτα ανάλογα τα χρόνια της σύρραξης και των ταραχών στη Βηρυτό, που καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και έκτοτε έχει ζήσει μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις, ταραχές και έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

«Πρώτα ακούσαμε έναν ήχο. Δευτερόλεπτα αργότερα έγινε μια μεγάλη έκρηξη. Και έγινε κόλαση», δήλωσε ο Ιμπραήμ Ζούμπι, που εργάζεται κοντά στο λιμάνι. «Είδα ανθρώπους να εκσφενδονίζονται πέντε ή έξι μέτρα μακριά».

Εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία

Εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές της Δημοκρατίας, σήμερα στη Λεμεσό, ο Ρώσος επιχειρηματίας Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου με το φονικό φορτίο στη Βηρυτό.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ο Λίβανος απέστειλε στις Κυπριακές Αρχές συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ζητώντας, αφού εντοπιστεί ο Igor Grechushkin, να δώσει εξηγήσεις για το φορτίο χιλιάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου που μετέφερε το πλοίο του.

Μετά από το αίτημα του Λιβάνου, ο Igor Grechushkin εντοπίστηκε στη Λεμεσό, απάντησε στο ερωτηματολόγιο και κατόπιν αυτό στάληκε στη Βηρυτό.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι κάτοικος Λεμεσού και παντρεμένος με Ρωσίδα, η οποία κατέχει κυπριακό διαβατήριο.

Παγώνουν οι λογαριασμοί πρώην και νυν αξιωματούχων του λιμανιού

Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε σήμερα να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων.

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζα, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.

Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

Ο αμερικανικός στρατός στέλνει νερό, τρόφιμα και φάρμακα 

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή τριών φορτίων νερού, τροφίμων και φαρμάκων στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις που ισοπέδωσαν συνοικίες στη Βηρυτό και άφησαν άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), που καλύπτει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν για να τον ενημερώσει για την αποστολή της βοήθειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του, τον διοικητή Μπιλ Έρμπαν.

Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-17, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και ιατρικά προϊόντα, είναι έτοιμα να αναχωρήσουν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου σε μια ανακοίνωση.

Ο στρατηγός ΜακΚένζι επισήμανε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν αυτή τη βοήθεια στους Λιβανέζους κατά τη διάρκεια αυτής της «φρικτής τραγωδίας», σε συνεργασία με τον λιβανέζικο στρατό, την πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο και την υπηρεσία διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ (USAid), σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 5000 τραυματίστηκαν και δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Επιστολή της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη του Λιβάνου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επιστολή τους στα κράτη-μέλη καλούν για στήριξη του Λιβάνου όχι μόνο όσον αφορά στις άμεσες ανάγκες αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.

Ειδικότερα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ αναφέρονται και στις οικονομικές συνέπειες και τονίζουν ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου, μιας χώρας με στρατηγική σημασία που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω οικονομικής βοήθειας, στήριξης των Σύρων προσφύγων και προσφάτως, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες».

Επιπροσθέτως, οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπογραμμίζουν ότι «με τις δραματικές ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ανοικοδόμησης που δημιουργήθηκαν τώρα, η αλληλεγγύη μας και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας».

Στην επιστολή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι «σας καλούμε για εντατικοποίηση της στήριξης Λιβάνου τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο και με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ζαχαράκη: Η ενεργός γήρανση είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό
4 Νοεμβρίου, 2024
Ρωμανός για ΠΑΣΟΚ: Δεν ψήφισε ούτε τις βελτιώσεις στον νέο Δικαστικό Χάρτη που υπερψήφισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ
4 Νοεμβρίου, 2024
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το αξιόποινο της χορήγησης αλκοόλ σε ανηλίκους
4 Νοεμβρίου, 2024
Noval Property: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος o Μιχαήλ Παναγής
4 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τρίτη
4 Νοεμβρίου, 2024
Σε κρίσιμη κατάσταση η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της στην Πάτρα
4 Νοεμβρίου, 2024
Η Ταϊβάν σταματάει τις εξαγωγές εργαλειομηχανών στη Ρωσία
4 Νοεμβρίου, 2024
Κεραμέως: Ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με 740 ιατρούς
4 Νοεμβρίου, 2024
Παπαστεργίου: Αναβαθμίζεται το σύστημα προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές
4 Νοεμβρίου, 2024
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα
4 Νοεμβρίου, 2024