ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τα «μηνύματα» εξωτερικής πολιτικής

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τις Συμφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση-ενίοτε και αντιπαράθεση- στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την γραμμή του κόμματος περί τα ελληνοτουρκικά.

Έτσι, μετά την γνωστή παρέμβαση των «53» για την στρατηγική του κόμματος γύρω από τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, με αρκετές αποκλίσεις θέσεων από την επίσημη γραμμή Τσίπρα, και ο Νίκος Μπίστης παρενέβη στον δημόσιο διάλογο για να απαντήσει ως επί το πλείστον στα όσα έγραψε προσφάτως ο Νίκος Κοτζιάς με αιχμές και για τους «53» και τους «νεοσημιτικούς» που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η εικόνα ωστόσο αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου καθώς προκαλεί εσωστρέφεια και κατά κάποιο τρόπο μπερδεύει ως προς τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει η ηγεσία του κόμματος για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην «ΕφΣυν» ανέφερε προ ημερών πως εάν η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι διερευνητικές και η Χάγη-όπως είναι σαφώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματα της χώρας. Πρόσθετε, πως εάν πάλι, η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας κι η σύναψη διμερών με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους. Αυτό άλλωστε έπραξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και τον Οκτώβριο του ‘ 18, όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ούτε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή την προοπτική της Χάγης».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά (οι σχέσεις με την Κουμουνδούρου έχουν «παγώσει» αυτήν την περίοδο) με την οποία απαντούσε καυστικά στις επικρίσεις που δέχτηκε από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κριτική που ο ίδιος άσκησε επί της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. «Οι σημιτικοί νέο-Συριζαίοι και οι 53 μού απάντησαν ότι αυτά (η κριτική του για την Συμφωνία) είναι εθνικισμός, μαξιμαλισμός και «χλαμύδες με περικεφαλαίες’ (σύντροφοί μου τρομερά στέρεα και σε βάθος τα επιχειρήματά σας), ας μάς πουν λοιπόν οι εν λόγω: 1. Γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των Αρχών και των Προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου; 2. Γιατί είναι εθνικισμός να ζητάς στην χάραξη της ΑΟΖ να υπάρχουν σημεία βάσης και 3. Έχουν η Γαύδος και το Κουφονήσι Αγαθονήσι επήρεια ή όχι; Ή εκεί που αρχίζουν τα τουρκικά συμφέροντα σταματά η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου;»

Ήρθε χθες, όμως, η σειρά του Νίκου Μπίστη τον οποίο και φωτογράφιζε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά δίνοντας και «μία οφειλόμενη απάντηση στον Νίκο Κοτζιά». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γράφει στο face book πως «όλοι καταλάβαμε σε ποιους απευθύνεται και αν έμεινε κανείς με την απορία το διευκρίνισε ο Παύλος Πολάκης που έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του συνοδεύοντας την συμφωνία του με δύο φωτογραφίες, μία του Τσακαλώτου και μία δική μου». Ακολούθως αφού επισημαίνει ότι με τους «53» οι «κατά Κοτζιά νεοσημιτικοί και νεοσυριζαίοι» συμφωνούμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής , διαφέρουμε στον επιφυλακτικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει με νόημα: «Μάς αποκαλεί ο Κοτζιάς «παρεάκι». Εντάξει, δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο από το ύψος ενός κραταιού κόμματος όπως το «Πράττω» του οποίου προίσταται, είμαστε όμως εκείνη η παρέα που όταν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κατήγγειλε την Συμφωνία των Πρεσπών βγήκαμε μπροστά και υποστηρίξαμε με σθένος την Συμφωνία και τους πρωταγωνιστές της».

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση στην ανάρτηση του Νίκου Μπίστη σχετίζεται με την αναφορά του στις διερευνητικές που ξεκίνησαν με την Τουρκία και οι οποίες όπως λέει αποτέλεσαν τον εύσχημο τρόπο υπέρβασης της πολιτικής της μίας μόνο διαφοράς, αυτής της υφαλοκρηπίδας. Αναφέρει λοιπόν: «Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι θιασώτες της «μίας και μόνης διαφοράς» όταν παράλληλα ζητούν και διάλογο με την Τουρκία. Αυτός ή θα γίνει με ευρύτερη ατζέντα ή δεν θα γίνει». Το συγκεκριμένο σημείο ερμηνεύεται και ως «αιχμή» προς την γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανειλημμένως έχει τονίσει και μάλιστα και μετά την συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ότι μία μόνο διαφορά υπάρχει και αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πυρκαγιά σε ταβέρνα στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων – Ζημιές και μεταφορά του ιδιοκτήτη στο νοσοκομείο
23 Νοεμβρίου, 2024
Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν την Ήπειρο το βράδυ – 26 κοπές δέντρων και επεμβάσεις της πυροσβεστικής, χωριά χωρίς ρεύμα
23 Νοεμβρίου, 2024
Χριστούγεννα 2024: Ποια ημέρα πέφτουν φέτος – Όλες οι αργίες του 2025
23 Νοεμβρίου, 2024
Κίνημα Δημοκρατίας το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
23 Νοεμβρίου, 2024
Τα «εργαλεία» που θα ξεκλειδώσουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2026
23 Νοεμβρίου, 2024
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη – Διεθνές έγκλημα η χρήση του πυραύλου Ορέσνικ
23 Νοεμβρίου, 2024
Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Σούρα – Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του
23 Νοεμβρίου, 2024
Τελευταίο χειροκρότημα για τον Μανούσο Μανουσάκη – Βουβός πόνος στην κηδεία του σκηνοθέτη
23 Νοεμβρίου, 2024
Ρόδος: Εντυπωσιακές εικόνες με υδροστρόβιλο σε θαλάσσια περιοχή του νησιού
23 Νοεμβρίου, 2024
Hλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι φόρος με στόχο την στήριξη των λογαριασμών
23 Νοεμβρίου, 2024