Διευκρινίσεις για την εντυπωσιακή λάμψη που έγινε ορατή σχεδόν στην μισή Ελλάδα έδωσε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο Θοδωρής Κολυδάς.
Όπως εξήγησε αυτά που πέφτουν με τους μετεωρίτες τα ξεχωρίζουμε σε βολίδες και τους διάττοντες αστέρες με τη χθεσινή λάμψη να ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
«Σαν βολίδες χαρακτηρίζουμε τα λαμπρά σώματα που έχουν λάμψη μεγαλύτερη απο το αστέρι της Αφροδίτης» διευκρίνισε ο διευθυντής διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βολίδες είναι σπάνιες και γι’ αυτό χαρακτήρισε «πολύ τυχερούς» όσους είδαν τη λάμψη.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όπως είπε ο κ. Κολυδάς, «αυτές οι βολίδες έχουν κατά μέσο όρο ένα μέγεθος μέχρι 100 γραμμάρια» προσθέτοντας ότι «οι Περσίδες και οι Λυρίδες έχουν ένα γραμμάριο».
Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ «κατά μέσο όρο πέφτουν 33 μετεωρίτες με μάζα μεγαλύτερη από 1 γραμμάριο σε ένα χρόνο» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πτώση μετεωριτών. Για να πέσει μια σκόνη μάζας μεγαλύτερης του 1 γραμμαρίου η πιθανότητα είναι 1 στο 1,5 δισ.».
Η εντυπωσιακή λάμψη προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές για το αντικείμενο που έπεσε στην ατμόσφαιρα-ασπίδα της Γης να έρχονται από τη Βοιωτία και την Αθήνα, ως τη Χίο, τη Σάμο, ακόμη και την Καστοριά.