Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙ που όπως όλα δείχνουν θα είναι θετικά η μάχη για την εξασφάλιση της πρόσβασης στο εμβόλιο μεταξύ των χωρών έχει ήδη ξεκινήσει.
Η AstraZeneca ευθύς εξαρχής έχει δεσμευτεί για την ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο.
Αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς αποκλεισμούς με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία η νέα συμφωνία με την Ε.Ε θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης Tns Ελλάδας τη δυνατότητα πρόσβαση στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα υγείας και οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι.
Βάσει όσων έχουν διαφανεί μέχρι σήμερα από τις κλινικες δοκιμές το AZD1222 θα πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση ώστε να παρέχει την απαραίτητη προστασία έναντι του SARS-CoV-2 καθώς μελέτες σε εμβόλια με παρόμοιο μηχανισμό δράσης έχουν δείξει ότι τα αντισώματα μειώνονται σταδιακά εντός μερικών μηνών ενώ τα Τ-λεμφοκύτταρα παραμένουν στην αιματική κυκλοφορία για χρόνια. Η κάλυψη που εκτιμάται ότι θα προσφέρει είναι της τάξης του 60%-70 ενώ έχει υπολογιστεί πως θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60%-70 του παγκόσμιου πληθυσμού για να επιτευχθεί ο έλεγχος του ιού στην κοινότητα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα