«Η επιτροπή είναι όργανο συμβουλευτικό/γνωμοδοτικό προς τον υπουργό Υγείας ο οποίος μεταφέρει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση. Εκείνη αποφασίζει σταθμίζοντας και άλλους παράγοντες όπως οι οικονομικές διαστάσεις ή το γενικότερο κοινωνικό όφελος και έχει την ευθύνη των αποφάσεών της», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Μάριος Λαζανάς διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικός Κλινικός του ΙΑΣΩ General και επίσης μέλος της επιτροπής.
«Στην πρώτη φάση της πανδημίας όλα πήγαν καλά αλλά ήταν εύκολο να γίνει αυτό εφαρμόστηκαν μερικά κατ ουσίαν αστυνομικό μέτρα ο κόσμος τα κατανόησε και τα εφάρμοσε και έτσι περιορίστηκε η επιδημία. Η δική μας συμβολή σε εκείνη τη φάση ήταν ότι εισηγηθήκαμε τη λήψη μέτρων εγκαίρως σίγουρα νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπήρξε τρομακτικό έκρηξη της πανδημίας έπειτα από λίγες εβδομάδες. Ηταν αναμενόμενο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων την οποία επέβαλε η ανάγκη να κινηθεί η οικονομία».
Και ο κ. Λαζανάς θεωρεί λάθος το ότι η τακτική ενημέρωση των πολιτών σταμάτησε στην αρχή του καλοκαιριού. «Μεγάλο σφάλμα πράγματι. Ουσιαστικό έτσι κάναμε ένα βήμα πίσω. Ο κόσμος έμεινε με την εντύπωση ότι η πανδημία πέρασε ενώ παράλληλα φούντωσε η συνωμοσιολογία και το πεδίο έμεινε ελεύθερο για τους αρνητές του ιού. Εγώ δεν θα ρίξω το φταίξιμο στους πολίτες χωρίς να αρνηθώ ότι έχουν μερίδιο ευθύνης όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Ας είμαστε ειλικρινείς η πολιτεία φταίει που δεν μπόρεσε να τους πείσει. Υπήρξαν όμως και άλλες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Ο ΕΟΔΥ όφειλε να έχει κάνει περισσότερους ελέγχους ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής επίπτωση της COVTD-19 σε κάθε νομό σε κάθε πόλη. Είναι άδικο να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα και η Φωκίδα για παράδειγμα που δεν έχει περιστατικά να υφίσταται ό,τι η Αθήνα ή n Χαλκιδική που είναι στο κόκκινο», συνεχίζει ο συνομιλητής. ¦Και κάτι άλλο δεν ξέραμε τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο και στην Πάρο;
Δεν ξέραμε ότι τα νέα παιδιά κάθε χρόνο επιστρέφουν από τις διακοπές τους με ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έπρεπε να το έχουμε προλάβει; Υπάρχει και n ευρωπαϊκή ευθύνη. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έπρεπε να γίνει άνοιγμα του τουρισμού και είναι γεγονός ότι από τους έλεγχους στα αεροδρόμια δεν προέκυψαν πολλά κρούσματα. Δεν έπρεπε να έχει θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας; Για να ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική πρέπει να διαθέτεις βεβαίωση ότι έχεις εμβολιαστεί για τον κίτρινο πυρετό. Τέλος για να έρθω στα χερσαία σύνορά μας το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε από τους εισερχόμενους από την Αλβανία, η οποία είναι πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Και αυτό θα έπρεπε να το έχουν προλάβει. Δεν το έκαναν. Και ιδού πού φτάσαμε», επισημαίνει ο Μάριος Λαζανάς.
Πηγή: Καθημερινή