Μετά τις δύο συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών η κυβέρνηση κινείται για συμφωνία και με την Αλβανία αλλά και την Κύπρο.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εφημερίδα Real news: «Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας. Στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού. Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Και να είστε βέβαιος, κ. Σιαδήμα, ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως βεβαίως ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, συζητήσεις για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα».
Σε σχέση με την Αλβανία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της. Μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και μέσω διαλόγου φθάσαμε στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία».
«Ιστορικής σημασίας η επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας»
Σε σχέση με την ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας» γεγονός.
«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι ιστορικής σημασίας γεγονός για τη χώρα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το ίδιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη στρατηγική ως προς αυτό και εργάζεται μεθοδικά για τη σταδιακή επέκταση των χωρικών μας υδάτων», σημείωσε.