Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελέγη απόψε με μεγάλη πλειοψηφία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που σηματοδότησε μία προσπάθεια επανεκκίνησης του κόμματος στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του.
Ο Δ. Τζανακόπουλος έλαβε σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ 110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 ψηφισάντων. Το όργανο αριθμεί 151 μέλη. Υπήρξαν 29 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
Στην πράξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έβαλε τέλος σε μία περίοδο εσωστρέφειας του κόμματος κάτι που αποτυπώθηκε και από τις παρεμβάσεις των στελεχών του που έγιναν σε ήπιους τόνους με ζητούμενο την συστράτευση όλων των δυνάμεών του προς μία και ενιαία κατεύθυνση μολονότι χρωματίστηκαν από τις προσωπικές απόψεις του καθενός. Η νέα αρχή συνοδεύεται και από αλλαγές στο Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου όπου καθήκοντα εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος πλαισιωμένος από τρεις αναπληρωτές και θα ολοκληρωθεί με τις αλλαγές στους τομείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και την Τρίτη.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είχε καλέσει όλα τα στελέχη να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία ότι «είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να σταθούμε πλάι της» ζητώντας να μπει τέλος σε μίζερους εγωισμούς και σε διάλογο που δεν αποσκοπεί σε ανταλλαγή απόψεων, αλλά χρησιμοποιείται ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής. Πρόσθεσε πως οι κρίσιμες συνθήκες απαιτούν συναίσθηση της ευθύνης και ορθή κρίση και σημείωσε πως τα δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά στο κόμμα δεν επιδέχονται κεκτημένες ταχύτητες.
Παρέμβαση στην Κεντρική Επιτροπή έκανε και ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας και έναν σύντομο απολογισμό της θητείας. Ανέφερε πως η ιστορία της διεύρυνσης δεν μπορεί να είναι μία άμορφη αναφορά σε έναν φορέα που θα ταυτίζεται με την παράταξη, καθώς άλλο παράταξη κι άλλο κόμμα και τόνισε ότι «η αμορφία δεν είναι λύση σε κάτι» επισημαίνοντας τον κίνδυνο επειδή δεν έχουν κλείσει αυτά τα ζητήματα να επανέλθουν. Συγχρόνως υπεραμύνθηκε ενός «πραγματικού διαλόγου» αντί του διαλόγου που έγινε στα social media και εξωθεσμικά και σχολίασε πως ο μόνος ασφαλής δρόμος για μία προωθητική πορεία είναι «να πάμε σε συντεταγμένες, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες». Τόνισε ότι υπέστη μία «δημιουργική» ερμηνεία όσων κατά καιρούς έχει πει δημόσια «ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν νέο Λαφαζάνη, δηλαδή αστεία πράγματα» και σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι η προοπτική του χώρου είναι να αποτελέσει ένα μέρος ενός νέου δικομματισμού. Πρόσθεσε πως τα διλήμματα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα «ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης « δεν ήταν το ζήτημα, αλλά το περιεχόμενό της. Θύμισε πως ο ίδιος επέμενε πως οι εθνικές εκλογές έπρεπε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές όχι συγχρόνως με τις ευρωεκλογές και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος φέρει ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Στην παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση πως το κόμμα θα κοιτάξει μπροστά «γιατί αλλιώς η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει εάν συνεχίσουμε όπως συνεχίσαμε τον Αύγουστο» -υπονοώντας την εσωστρέφεια- και τόνισε πως η μόνη καταστροφική πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ήταν αυτή του «ώριμου φρούτου» ότι «ο Μητσοτάκης θα καταρρεύσει και όλοι θα έρθουν σε εμάς»