Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή έριξε τα «πυρά» της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όπως τόνισε, «κύριε πρωθυπουργέ, δεν ακούσατε καλά. Εγώ δεν σας είπα ότι μειώσατε τα τεστ, Εγώ σας είπα πως όταν ανοίξατε τη χώρα και κυρίως τα χερσαία σύνορα, δεν κάνατε αρχικά κανέναν έλεγχο όταν άρχισε να γίνεται η διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία σε τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε 32η σε 47 χώρες της Ευρώπης και 20ή στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ρωτάω κ. Μητσοτάκη, είστε ικανοποιημένος απ’ αυτό; Δεν πρέπει να το βελτιώσουμε; Δεν πρέπει να βρούμε λύσεις; Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Η χώρα δεν αντέχει άλλο lockdown, είχατε πει, αλλά σήμερα έχουμε πάνω από 10 τοπικά. Και εγώ σας ρωτώ, είσαι ευχαριστημένος από αυτή την εξέλιξη;».
Και συνέχισε: «Είπατε κύριε Μητσοτάκη ότι στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα και στις αρχές Μαρτίου πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα. Σας θυμίζω ότι εμείς από τις 22/1, όταν η πανδημία δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όχι στη χώρα μας αλλά ούτε καν την Ευρώπη, με κοινοβουλευτική μας πρωτοβουλία είχαμε και πότε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και σας ρωτούσαμε ποια είναι τα μέτρα που προτίθεστε να πάρετε για τη στήριξη του ΕΣΥ, πώς προτίθεται να ενημερώσετε τους πολίτες, τι θα κάνετε για να προλάβετε αυτό που έρχεται ιδιαίτερα με ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τότε, δεν είχαμε πάρει καμία απολύτως απάντηση για το θέμα αυτό κύριε πρωθυπουργέ. Εξακολουθείτε επίσης να μην απαντάτε σε σχέση με τις προσωρινές προσλήψεις που κάνατε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πόσοι έχουν τοποθετηθεί και δουλεύουν ως γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας; Δεν πρέπει να γνωρίζουμε; Συμφωνούμε όλοι ότι χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις στο σύστημα, άμεσες».
Τέλος τόνισε όσον αφορά το θέμα της παιδείας ότι «εμείς μιλάμε για λιγότερα παιδιά στις τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Το 80% των γυμνασίων και λυκείων στην Αθήνα έχει αρκετά πάνω από 20 μαθητές ανά τμήμα και στα δημοτικά σχολεία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη φθάνοντας στα 25 παιδιά. Είστε ευχαριστημένοι στην κυβέρνηση από αυτά τα στοιχεία; Είσαι ήσυχος ότι έχετε λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψετε την υγεία;».