Η Ευτυχία Μητρίτσα είναι η απόδειξη πως το ελληνικό τραγούδι έχει πολλά να δώσει. Με την εξαιρετική φωνή της και τις γνώσεις της πάνω στη μουσική, καταφέρνει κάθε φορά να εκπλήσσει θετικά όποιον την ακούσει.
Όμως η Ευτυχία δεν ερμηνεύει απλώς… γράφει στίχους, συνθέτει μουσική, διδάσκει πιάνο. Και κάθε φορά καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, κάτι που μόνο εκείνη μπορεί να καταφέρει με τον ιδιαίτερο τρόπο της.
«Πάντα οι άγγελοι πεθαίνουν προδομένοι», τραγουδά σε μία από τις τρεις συμμετοχές της ως ερμηνεύτρια στον πρόσφατο δίσκο του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου (με τον οποίο έχουν συναντηθεί ξανά δισκογραφικά) και του στιχουργού Ηλία Μάστορη, με τίτλο «Αυλαία».
Το τραγούδι παρουσιάζει μια ανατρεπτική όψη της αγάπης, κόντρα στην πλειονότητα των τραγουδιών, καθώς δε μιλά για ιδανικούς ή ανεκπλήρωτους έρωτες, ούτε για αντισυμβατικές σχέσεις, απρόσμενους και ολέθριους χωρισμούς. Αντίθετα, σε αυτό το τραγούδι-ρόλο, η Ευτυχία εκφράζει τον διακαή πόθο μιας γυναίκας να απαλλαγεί από μία ερωτική σχέση που η ίδια έχει προδώσει από καιρό, αναγνωρίζοντας τη μονομερή δοτικότητα του συντρόφου, η οποία όμως δεν στέκεται αρκετή για να κρατήσει ζωντανό το ερωτικό αυτό “δέσιμο”.
Το παράδοξο είναι ότι η ηρωίδα καταφέρνει παρά τα σκληρά της λόγια να περάσει από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος κι αυτό οφείλεται τόσο στην τολμηρή, ειλικρινή, σχεδόν ωμή περιγραφή της αδιέξοδης συναισθηματικής κατάστασης που βιώνει εντός της σχέσης, όσο και στην εκπληκτική ερμηνεία του τραγουδιού από την καλλιτέχνη, που οδηγεί αβίαστα τον ακροατή να νιώσει κατανόηση, ακόμη και να έρθει σε σύμπνοια με την εσωτερική ανάγκη της ηρωίδας. Το τραγούδι αποκτά εικόνα μέσα από ένα συνεχές μονοπλάνο που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σπανός, φωτίζοντας ιδανικά το αίσθημα της ερμηνεύτριας.
Η ενορχήστρωση έγινε από τον Κώστα Παρίσση που έντυσε μουσικά τη δυναμική αυτή μπαλάντα, όπως και όλο το album των δημιουργών, Γιώργου Καγιαλίκου και Ηλία Μάστορη.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Παρίσσης| Κιθάρες Μάριος Ιβάν Παπούλιας| Βιολί Γιώργος Καγιαλίκος| Πιάνο Θανάσης Σοφράς| Κοντραμπάσο Φοίβος Άνθης| Τύμπανα Ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσσης Ηχοληψία, μίξη, mastering: Κώστας Παρίσσης, Studio Praxis
ΣΤΙΧΟΙ: Εγώ του αγγέλου μου δεν του ‘δωσα νερό και από καιρό του ‘χω τα μάτια φιλημένα και τον ταίζω συνεχώς με αλμυρό ψωμί που ζύμωσα με μάτια δακρυσμένα.
Και αν με σκεπάζει μη κρυώσω και βραχώ ποτέ δε ζήτησα στοργή για να μου δώσει πάντα τον κέρναγα φιλί φαρμακερό να καταφέρω μια φορά να με προδώσει.
Αν τον καρφώσω στο λαιμό θα λυτρωθώ θα ξεκλειδώσω μιά λαχτάρα στοιχειωμένη δεν τον αγάπησα και πρέπει να του πω κάτι που θά ‘πρέπε να ξέρει από καιρό πως πάντα οι άγγελοι πεθαίνουν προδομένοι.
Εγώ του αγγέλου μου του χάριζα φιλιά μα ήταν όλα με το ψέμα μπολιασμένα και όσο του χάιδευα τα όμορφα μαλλιά τόσο ντρεπόμουν του μυαλού τα διχασμένα.
Δέκα χρόνια στη σιωπή – Ευτυχία Μητρίτσα
Όπως προαναφέραμε, η Ευτυχία Μητρίτσα, δεν είναι μόνο ερμηνεύτρια. Έχει αποδείξει ότι, όσο καλή είναι με τις νότες, άλλο τόσο είναι και με τις λέξεις.
Στον δίσκο «Μυστικός Προορισμός», που κυκλοφόρησε το 2010, η Ευτυχία γράφει στίχους με τους οποίους δημιουργεί φανταστικές εικόνες. Εικόνες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό με την υπογραφή του αδιαμφισβήτητου ταλέντου της.
Οι συνεργασίες και οι επιτυχίες
Η Ευτυχία έχει κάνει επίσης εξαιρετικές συνεργασίες.
Όπως με το Νίκο Μαμαγκάκη, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Χρήστο Θηβαίο, το Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Βασίλη Λέκκα, τη Σαββίνα Γιαννάτου, τη Στέλλα Γαδέδη, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Μίλτο Λογιάδη, αλλά και με τους σκηνοθέτες Μιχαήλ Μαρμαρινό και Lee Breuer.
Μάλιστα τον Δεκέμβρη του 2012 ερμήνευσε ζωντανά το τραγούδι «Το κτήνος κι εγώ» (σε στίχους της στιχουργού Αθηνάς Σπανού και μουσική του Γιώργου Ανδρέου), για το Διαγωνισμό στιχουργικής του Ελληνικού Σχεδίου (υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και κέρδισε το 1ο Βραβείο Κοινού.
Με λίγα λόγια, η Ευτυχία Μητρίτσα, είναι μία από τις καλύτερες παρουσίες στο χώρο της μουσικής και της τέχνης και αυτό που πάντα περιμένει όποιος την ακούει, είναι ποιο θα είναι το επόμενο της βήμα που θα τον κάνει να θαυμάσει το ιδιαίτερο ταλέντο της ακόμη περισσότερο.
Βιογραφία
Η Ευτυχία Μητρίτσα γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Ωστόσο αυτό που τροφοδοτεί από τα πρώτα χρόνια τη σχέση της με τη μουσική, είναι το Τραγούδι. Έτσι, όταν έρχεται στην Αθήνα ως φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά. Η αγάπη της για το παραδοσιακό, σμυρναίικο και λαϊκό τραγούδι, σε συνδυασμό με τη «δυτική» μουσική της παιδεία, αποτυπώνονται στο “χρώμα” της φωνής της και στα εκφραστικά της μέσα.
Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται με τους: Νίκο Μαμαγκάκη, Γιώργο Ανδρέου, Χρήστο Θηβαίο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Λέκκα, Σαββίνα Γιαννάτου, Στέλλα Γαδέδη, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Μίλτο Λογιάδη, αλλά και με τους σκηνοθέτες Μιχαήλ Μαρμαρινό και Lee Breuer (κορυφαία στις «Χοηφόρους» του Αισχύλου). Εμφανίζεται σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους-θέατρα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, Sciene Nationale της Ορλεάνης, Εργοστάσιο Τέχνης της Πάτρας, Θέατρο Βράχων Βύρωνα, Κατράκειο θέατρο, Γκάζι, Μουσικό Φεστιβάλ Καννών, κ.α.) καθώς και σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας.
Η πρώτη γνωριμία της με το ευρύτερο μουσικό κοινό γίνεται στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006, με το τραγούδι «Λίγο πριν ξημερώσει» (Στέλλα Γαδέδη – Π. Κυριάκου). Η Ευτυχία Μητρίτσα κυκλοφορεί το 2010 το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Μυστικός Προορισμός» (Sony/Akti) και παραγωγό το Γιώργο Ανδρέου. Περιέχει 7 τραγούδια σε στίχους και μουσικές δικές της, και παρουσιάζει στο ακροατήριο μια ολοκληρωμένη τραγουδοποιό. Τα τραγούδια της αφηγούνται, με τρόπο αποκαλυπτικό, ρομαντισμό και “θηλυκή” ματιά προσωπικές (και όχι μόνο) ιστορίες.
Η κυκλοφορία του album συνοδεύεται από live εμφανίσεις στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη (Δίπλα στο ποτάμι, Θέατρο Βράχων & καλοκαιρινή περιοδεία). Το χειμώνα 2010-2011 η Ευτυχία Μητρίτσα συνεργάζεται με τον Σταύρο Σιόλα (φίλο από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης). Το 2011 συμμετέχει δισκογραφικά στο album του Νίκου Πορτοκάλογλου «Ίσως», ερμηνεύοντας το τραγούδι «Καταστροφή κι ελπίδα», ένα τραγούδι λαϊκό, με τον ήχο των παλιών τραγουδιών του είδους. Το Σεπτέμβρη του 2012 παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός» τη μουσική παράσταση «Στο καφέ Αμάν» – ένα αφιέρωμα στα τραγούδια και το μουσικό ύφος των Καφέ Αμάν που άκμασαν στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Ερμηνεύει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα και στην Αμερική μέχρι τη δεκαετία του 1930 και ανέδειξαν σπουδαίες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Μαρίκα Πολίτισσα, η Μαρίκα Παπαγκίκα κ.α. Το Δεκέμβρη του 2012 ερμηνεύει ζωντανά το τραγούδι «Το κτήνος κι εγώ» (σε στίχους της νέας στιχουργού Αθηνάς Σπανού και μουσική του Γιώργου Ανδρέου), για το Διαγωνισμό στιχουργικής του Ελληνικού Σχεδίου (υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το τραγούδι κερδίζει το 1ο Βραβείο Κοινού.
Η επόμενη χρονιά (χειμώνας – καλοκαίρι 2013) τη βρίσκει παρέα με τον Γιώργο Ανδρέου και δύο ταλαντούχους νέους δημιουργούς και τραγουδιστές, τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και τη Μαρία Παπαγεωργίου, σε μία σειρά από συναυλίες στην Αθήνα (Σταυρός του Νότου, Ιανός, Badminton, Γκάζι κ.α.) και την επαρχία. Το «4» , όπως ονομάζεται η παράσταση, συστήνει στο ευρύτερο κοινό 3 νέους δημιουργούς και τραγουδιστές ενώ συνομιλεί δημιουργικά με το πλούσιο μουσικό έργο του Γιώργου Ανδρέου, μέσα από ενδιαφέρουσες διασκευές, παιγμένες επί σκηνής αποκλειστικά από τους τέσσερις. Σε ορισμένες περιστάσεις το «4» γίνεται «5» και «6», όταν καλοί φίλοι, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά, φιλοξενούνται ως guests. Το καλοκαίρι του 2013 τραγουδά με τον Βασίλη Λέκκα στο μουσικό Φεστιβάλ των Καννών (Nuits Musicales du Suquet), σε ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με εξαιρετική επιτυχία. Το χειμώνα του 2014 η Ευτυχία Μητρίτσα συμμετείχε στη συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Γιώργο Ανδρέου, “επικοινωνώντας” έτσι για άλλη μια φορά με την μεγάλη της αγάπη, το λαϊκό τραγούδι.