Τσίπρας: Εάν δεν υπήρχαν οι συνθήκες της πανδημίας και της έντασης στα ελληνοτουρκικά «μπορεί και να είχα ζητήσει εκλογές»

Εάν δεν υπήρχαν οι συνθήκες της πανδημίας και της έντασης στα ελληνοτουρκικά «μπορεί και να είχα ζητήσει εκλογές». Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ εκτιμώντας ωστόσο ότι θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα αναγκαστεί να οδηγήσει τον τόπο στις κάλπες λόγω εξελίξεων που θα τον αιφνιδιάσουν.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν έθεσε προοπτικά το κόμμα του σε μία εκλογική ετοιμότητα, -εφόσον δεν θα συντρέχουν οι δύο παραπάνω αρνητικές συνθήκες- ενδεχομένως και για να αποτρέψει πιθανό εφησυχασμό με την δημιουργία κλίματος εγρήγορσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αιτιολόγησε απολύτως την κριτική στάση του κόμματός του απέναντι στα κυβερνητικά πεπραγμένα και το σύνολο της πολιτικής της ΝΔ εντούτοις εξήγησε πως ως υπεύθυνη παράταξη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προτίθεται να ζητήσει εκλογές κάνοντας όσα έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού στην διαπραγμάτευση (με τους δανειστές) και ζητούσε εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι παρών «είμαι εδώ» και πρόσθεσε: Καταθέτω την ετοιμότητά μου με σχέδιο, με ιδεολογική σαφήνεια, με πρόγραμμα, εντούτοις είμαι υποχρεωμένος να έχω την αίσθηση της ευθύνης. Σε άλλο σημείο μάλιστα και με αφορμή την φράση του πως η κυβέρνηση είναι μία «πολιτική απάτη» ανέφερε ότι η κοινή γνώμη είναι έτοιμη για αλλαγή σκυτάλης.

Γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εκπέμψει ένα μήνυμα ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας προτάσσοντας ένα αντίθετο πολιτικό σχέδιο από αυτό της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως επίκεντρό του την κοινωνία και δεν στρέφεται μόνο στη εξυπηρέτηση των ολίγων και συγκεκριμένων συμφερόντων.

Από τις απαντήσεις που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε επίσης κατανοητό ότι θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις της στιγμής -οι οποίες μάλιστα επηρεάζονται και από την τρέχουσα συγκυρία, όπως για παράδειγμα την ανασφάλεια που έζησαν και ζουν οι πολίτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, Εξ αυτού του λόγου υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες έλαβε 32% και τόνισε ότι ο στόχος για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι το 42% επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ξανακυβερνήσει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 32% μετά από την ήττα στις ευρωεκλογές. Στόχος μας είναι το 42% για να κερδίσουμε. Περάσαμε βεβαίως μία περίοδο αναστοχασμού, για να είμαστε έτοιμοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε έτοιμοι και δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές διότι αυτό θα προκύψει όχι από την θέλησή του αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τις εξελίξεις.

Κοινωνική Συμφωνία- 11 μέτρα άμεσης ανακούφισης

*Τo σχέδιο εξόδου από κρίση είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε αύριο το πρωί. Τα μέτρα που προτείναμε είναι απολύτως κοστολογημένα. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Και τα έκτακτα μέτρα έχουν κόστος περίπου 8 δις ως το τέλος του έτους.

Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλες οι συνθήκες. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια πιάσαμε τους στόχους και μετά την έξοδο από μνημόνια ακολουθήθηκε μία νέα οικονομική πολιτική. Σε λίγους μήνες φέραμε σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση ΦΠΑ εστίαση.

Βεβαίως καταργήσαμε και το ψηφισμένο μέτρο που αφορούσε περικοπή συντάξεων και τα αναδρομικά ένστολων και φυσικά εν είδει επιδόματος την 13η σύνταξη.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δις ευρώ, άρα δεν δικαιολογείται που δεν δίνει.

Δεύτερο lock down

Θα στηρίξουμε οτιδηποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο. Προέχει η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία.

Στην πρώτη φάση δεν επιδιώκαμε να κουνάμε το δάχτυλο και βάλαμε πλάτη. Το ερώτημα είναι τί δεν έκανε η κυβέρνηση για να βρεθούμε σ’ αυτό το σημείο. Πώς είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια του λέγοντας ότι εξαιτίας των αποφάσεών του σωθήκαμε αλλά τώρα που τα πράγματα πάνε άσχημα η ευθύνη να χρεώνεται στους πολίτες. Ο σχεδιασμός δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Υπήρξαν τρομακτικές αντιφάσεις άνοιγμα τουρισμού χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι εγκληματική η αμέλειά τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Είναι άλλη η κοσμοθεωρία τους. Το μυαλό τους ήταν πώς να κάνουν μπίζνες, πώς θα δίνουν 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ .

Κυβέρνηση, πολιτική απάτη

*Εγώ συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάζανε όταν κλέφτη με κατεβάζανε και ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές έπαιρνε ακραίες θέσεις ακόμη και αυτές των δανειστών.

Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Πχ, ισχυρό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία κι επέλεξε να διχάσει τον ελληνικό λαό για ψήφους και μετά τις εκλογές τα ξέχασε όλα. Έταξε περισσότερες δουλειές προεκλογικά και πριν από την πανδημία το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχαμε ύφεση.

*Δεν έχει δώσει 24 δις για πανδημία αλλά 4,6 δις Άρα μιλάμε για μία διαρκή πολιτική απάτη.

Δημοσκοπήσεις

*Κάποιες παραγγέλλονται για να φανούν οι τάσεις κι άλλες που παραγγέλλονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις.

Διαβάζουμε με προσοχή ότι μεγάλο μέρος πολιτών συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής αλλά σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα νούμερα αλλάζουν με ταχύτητα.

Ελληνοτουρκικά

*Η τακτική Ερντογάν προβλέψιμη και δεν είναι καθόλου απομονωμένος δημιουργεί τετελεσμένα και βάζει διαρκώς στο τραπέζι ζητήματα που σύμφωνα με την εθνική γραμμή είναι λυμένα.

*Μϊα είναι η διαφορά η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με ΑΟΖ και πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου διότι όταν απειλεί την ΕΕ.

*Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης έναν χρόνο τώρα ακολουθεί την στρατηγική βλέποντας και κάνοντας. Αν βαδίζει πάνω στην εθνική γραμμή με προοπτική την Χάγη τότε γιατί δε προχώρησε σε διερευνητικές ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έως ότου υπογραφεί τουρκολιβυκό σύμφωνο?. Η ανησυχία μου είναι μεγάλη για το ότι η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία και χωρίς να λέει αλήθεια στον λαό.

*Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας ότι ο γείτονας δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα. Η καλύτερη στρατηγική είναι το καρότο και το μαστίγιο.

*Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη διερευνητικών να το χαιρετίσω εάν υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Όμως η κυβέρνηση οφείλει επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά μετά από έναν μήνα το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

*Υπήρξαν ανταλλάγματα γι’ αυτό ή ήταν ξαφνική απόφαση Τούρκου Προέδρου? Υπήρξε κάποια συνεννόηση στο Βερολίνο που ενεργοποιήθηκε; Ερώτημα αν η ατζέντα των διερευνητικών είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016

*Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει κατάληξη μέσω διερευνητικών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας για αυτό επικαλούμαστε την Χάγη. Το κρίσιμο είναι ποιο θα είναι το συνυποσχετικό για να πάμε στην Χάγη. Επί της απόφασης θα τηρήσουμε την απόφαση. Αλλά όχι να τα δώσουμε πριν πάμε στο δικαστήριο. Πάς σε διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου;

*Για το θέμα της αποτροπής δεν λέμε τίποτα παραπάνω από αυτό που είναι κανόνας και οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση. Δεν θα λέγαμε στον κ. Μητσοτάκη σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «πήγαινε κάνε πόλεμο» αλλά το πρόβλημά του είναι το ακροατήριό του.

*Στο άρθρο του στον διεθνή Τύπο και ΔΕΘ μίλησε για «διαφορές με Τουρκία» και στο Βελλίδειο για «μείζονα διαφορά». Ένας πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις. Να μάς πει ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές. Είναι προς συζήτηση η αποστρατικοποίηση των νησιών? εντάσσεται στις ήσσονες διαφορές; Οι λέξεις έχουν την σημασία τους. Λέμε όχι στα θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών

ΣΥΡΙΖΑ: Ραχοκοκαλιά δημοκρατικής παράταξης

*Ναι είναι η ραχοκοκαλιά προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης καταλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο από την αριστερά ως το κέντρο. Τον καταλαμβάνει προνομιακά αλλά όχι ως αποκλειστικότητα. Μιλάμε για την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

*Για το ΚΙΝΑΛ δεν θέλω να έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο . Αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η βασική κριτική είναι ότι στήριξε την ΝΔ σε κρίσιμες επιλογές και το διάστημα που μεσολάβησε από την διακυβέρνηση Σαμαρά υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την επιλογή καταψήφισης της απλής αναλογικής και την ακατανόητη πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό που βάζει γύψο στο δικαίωμα διαδηλώσεων.

Συστημικές τράπεζες-δημόσιο βασικός μέτοχος

*Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης, αλλά να ασκήσει το δημόσιο τα δικαιώματά του βάσει των μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες. Δεν γίνεται να δίνει λεφτά το κράτος και μετά να μην έχει δικαιώματα. Μιλάω για την εφαρμογή κανόνων και πιο ενεργητική πολιτική από την πλευρά του βασικού μετόχου όπως γίνεται σε όλες τις χώρες.

*Εμείς δεν το κάναμε γιατί κυβερνάγαμε με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ρευστότητα στην αγορά και χρηματοδότηση εταιρειών «ζόμπι»

*Με ξαφνιάζει που οι κυβερνώντες μιλάνε για ζόμπι , ενώ πριν από τις εκλογές τούς έλεγαν ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ, Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά. Είναι στον πυρήνα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και στρατηγικό σχέδιο που στο τέλος της ημέρας θα έχει τεράστιες απώλειες. Επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, η ανεργία θα εκτοξευτεί ξανά και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε. Την θέση τους θα καταλάβουν μεγάλα οικονομικά τραστ και συμφέροντα. Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να γίνουν πιο παραγωγικές.

*Για χρηματοδότηση προτείναμε να παρακαμφθεί το ρίσκο των τραπεζών μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Και να υπάρξει ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο προκειμένου οι τράπεζες να αναλάβουν και λίγο μεγαλύτερο ρίσκο.

Η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει τις τράπεζες με πελατειακά κριτήρια. Οι φίλοι μας, αυτή είναι η πελατειακή στρατηγική της δεξιάς στη χώρα μας.

Εργασιακά-θέμα ταμπού;

*Δεν είναι θέμα ταμπού, αλλά θέμα γραμμής και άποψης. Η συρρίκνωση των δικαιωμάτων εργασίας είναι μία άποψη. Την επιχειρηματικότητα να την στηρίξουμε όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Αυτή είναι βασική ιδεολογική διαφορά με τους νεοφιλελεύθερους και τον κ. Μητσοτάκη.

Εκλογές

Όταν μία πολιτική δύναμη διαπιστώνει (τα κακώς κείμενα) οφείλει να διεκδικήσει με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλά θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές στην συνθήκη πανδημίας και ελληνοτουρκικών. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη μπορεί να είχα ζητήσει ήδη. Είμαστε όμως παράταξη ευθύνης. Δεν μπορώ να κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητοστάκης που ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού με διαπραγμάτευση και ζητούσε εκλογές.

*Είμαι εδώ καταθέτω την ετοιμότητά μου με σχέδιο με ιδεολογική σαφήνεια.

Μετατόπιση προς τα δεξιά της κοινωνίας;

*Μην προκαθορίζετε ότι θα έχουμε δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος. Τα ποιοτικά ευρήματα έχουν εγγενή αδυναμία ο κόσμος δεν σκέφτεται τώρα τί θα ψηφίσει. Για τον μετασχηματισμό κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση όλο το διάστημα μετά τις εκλογές. Κι αν δεν ήταν η πανδημία θα είχαμε κάνει ακόμη μεγαλύτερα. Η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε την προσπάθεια της διεύρυνσης και να αποκτήσει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η διεύρυνση να έχει βάθος και στην κοινωνία όχι μόνο στα στελέχη.

Έτοιμος για εκ νέου για τα ηνία της χώρας

*Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μου δινει την βεβαιότητα ότι όχι μόνο απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αλλά ότι είναι έλλειμμα για κοινωνία και χώρα ότι ανέλαβε νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα της κρίσης που χρειαζόταν το αντίθετο. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση.

Για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

*Δεν υπάρχουν βαρώνοι, βαρωνίες ή τιμάρια. Δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα» Ευκλείδη, Είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ανέλαβε υπεύθυνος του κύκλου της οικονομίας στους τομείς της Βουλής

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024