Αντιδράσεις στους κόλπους της ΝΔ προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη συμφωνία των Πρεσπών, που αφαιρέθηκε εκ των υστέρων από το επίσημο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Νίκου Δένδια-Μάικ Πομπέο.
Η αναφορά και η μετέπειτα διαγραφή της επίμαχης λέξης προκάλεσε κόντρα στη Βουλή. Τα σκάγια γαλάζιων βουλευτών «πήραν» επί της ουσίας το υπουργείο Εξωτερικών με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Θανάση Πλεύρη να μην κρύβουν τη δυσφορία τους.
«Καμία ιστορική συμφωνία δεν υπάρχει για τις Πρέσπες. Μια ύπουλη συμφωνία που ύπουλα δέσμευσε τη χώρα ήταν, είναι και θα είναι. Επιζήμια, άθλια και ύπουλη. Όχι ιστορική», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «φάρος μας είναι η ξεκάθαρη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα».
Αφορμή στάθηκε σχετική αναφορά του Νίκου Παππά. «Έγινε κάποιο λάθος και διορθώθηκε; Ή απλά υπάρχει βέτο μέσα στη ΝΔ και ασκήθηκε ώστε να φύγει η λέξη «ιστορική» από το ανακοινωθέν; Όπως φαίνεται, το μόνο βέτο που δεν υπάρχει είναι αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα βάλει για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.
Ενδεικτικό πάντως, του κλίματος που επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι νωρίτερα, ο Θανάσης Πλεύρης επέμεινε πως πρόκειται για επιζήμια συμφωνία. Χαρακτήρισε προκλητικό και λάθος, έστω και εάν διορθώθηκε, να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, μπορεί ως συνθήκη να δεσμεύει τη χώρα, αλλά ο ίδιος δεν θα μπορέσει να πει ποτέ -όπως είπε- τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία, όπως δεν θα πει την Κωνσταντινούπολη, Ινσταμπούλ αν και είναι η διεθνής της ονομασία.
Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ανέφερε πως δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό της με το να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική». Κατά τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που είχε ταχθεί ενάντια στη συμφωνία, «η κοντή μνήμη βλάπτει».