Αίσθηση από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε, πρέπει να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης και με σύντομες διαδικασίες να επιστρέφουν στην Τουρκία.
“Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί” είπε και πρόσθεσε:
“Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό”.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση.
“Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω” είπε ο κ. Βορίδης και επέμεινε ότι δε δικαιούνται οι “παράνομοι μετανάστες” ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόνο οι πρόσφυγες.
Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δε θα υπάρχει για τον “παράνομο μετανάστη” ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του.
Υπερασπίστηκε επίσης τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου και την πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου. Υποστήριξε ότι τώρα όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο, όμως τώρα θα διαμορφώνεται ένα προφίλ τους, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ κατά τον κ. Βορίδη θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους όπως προεξόφλησε, μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία και στη χώρα από όπου ήρθαν, αφού πρώτα οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα. Εάν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή αντί για δύο χρόνια θα ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες και η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού, πρόσθεσε.